Platform over schenken, erven en nalaten
Internationaal

Oekraïne: 200 patiënten geëvacueerd per medische trein

MSB127236_Medium.2e16d0ba.fill-958×639
Verpleegkundige Anastasia checkt of alles goed gaat met de patiënt. © Andrii Ovod

18 oktober 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Meer dan 200 patiënten met neurologische aandoeningen zijn geëvacueerd uit een overvol ziekenhuis in Kharkiv, Oekraïne. Met de medische trein van Artsen Zonder Grenzen zijn de patiënten naar Kyev vervoerd. Aan boord waren mensen met Alzheimer, Parkinson en psychoses. ‘Deze mensen waren er slecht aan toe,’ vertelt verpleegkundige Denys Babiu. ‘Ze hadden lange tijd niet gegeten: ik kon hun ribben tellen. Dat was pijnlijk om te zien.’

De impact van de meedogenloze oorlog

In het oosten en zuidoosten van Oekraïne staan ziekenhuizen aan de frontlinie voor grote uitdagingen. Begin september is een ziekenhuis in Kharkiv beschoten: vier zorgmedewerkers en twee patiënten zijn omgekomen. De overige 600 patiënten zijn overgebracht naar een ander ziekenhuis, dat ineens 1.000 patiënten had om voor te zorgen. Omdat er niet genoeg voedsel, bedden, medicijnen en zorgmedewerkers waren voor iedereen, heeft het ministerie van Volksgezondheid ons gevraagd om de druk wat te verlichten.

De reis van Kharkiv naar Kyev

Met bussen en ambulances zijn de ruim 200 patiënten naar het treinstation van Kharkiv gebracht. Daar gingen ze aan boord van de medische trein. In totaal heeft men twee ritten gemaakt in 36 uur. De patiënten zijn onderweg verzorgd door het medisch team van Artsen Zonder Grenzen, aangevuld met artsen en verpleegkundigen uit de ziekenhuizen. De reis is soepel verlopen: we hebben de patiënten intussen al opgezocht in het ziekenhuis van Kyev.

Het medisch team op de intensive care monitort en stabiliseert een ernstig gewonde patiënt. © Andrii Ovod

Weg van de frontlinie

In totaal zijn er nu 1.479 mensen met de medische trein geëvacueerd. Met deze omgebouwde passagierstrein transporteert men mensen uit oorlogsgebied naar veilige delen van Oekraïne. Zo verlichten ze ziekenhuizen die de constante stroom patiënten nauwelijks aankunnen. Hoewel Artsen Zonder Grenzen focust op medische evacuaties, kon men een ander verzoek niet weigeren. Laatst hebben ze 78 weeskinderen aan boord meegenomen. Weg van de frontlinie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details