Platform over schenken, erven en nalaten
Onderzoek toont aan: betere kwaliteit van zorg dankzij Ronald McDonald Huizen en Huiskamers 

Onderzoek toont aan: betere kwaliteit van zorg dankzij Ronald McDonald Huizen en Huiskamers 

‘Onze zorg kán niet zonder het Ronald McDonald Huis’ 
Zorgprofessionals zijn er duidelijk over: Ronald McDonald Huizen en Huiskamers bevorderen medisch en psychisch herstel van zieke kinderen, maken de ziekenhuiservaring positiever voor ouders, en dragen bij aan de kwaliteit van zorg in de ziekenhuizen. Dit blijkt uit onderzoek naar de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen door onderzoeksbureau ARGO, gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Het Ronald McDonald Huis is broodnodig voor ouder en kind.”

Ruim 95% van de 327 ondervraagde kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals geeft aan: Ronald McDonald Huizen dragen bij aan medisch en psychisch herstel van het kind. 97% stelt bovendien dat ouders de zorg beter volhouden, beter tot rust komen en beter participeren in het zorgproces. “Het Ronald McDonald Huis is broodnodig voor ouders en kinderen. Het is beter voor de binding, zorgt voor minder stress en bij acute momenten zijn ouders er direct,” licht een zorgprofessional toe. “En in het Huis hebben ouders ruimte voor herstel: even geen piepjes van monitoren en infuuspompen, maar rust en opladen.”

Positieve impact op ervaringen in ziekenhuis

De 12 Ronald McDonald Huizen op loopafstand van ziekenhuizen en 12 Huiskamers op of dicht bij de kinderafdelingen in ziekenhuizen maken de ziekenhuiservaringen voor ouders positiever, onderschrijft een overweldigende 97% van de zorgprofessionals. Nog eens 96% benadrukt dat de Huizen positief bijdragen aan de profilering van het ziekenhuis. Ruim 86% stelt bovendien dat dankzij het Ronald McDonald Huis het ziekenhuis betere kwaliteit van zorg levert. “Deze voorzieningen zijn van onschatbare waarde. Ik zou niet weten hoe ik het zonder Huis of Huiskamer voor de ouders zou moeten oplossen,” stelt een zorgmedewerker.

Family Centered Care

Zorgpersoneel ervaart dankzij de Huizen en Huiskamers meer en betere mogelijkheden voor Family Centered Care, het actief participeren van ouders in zorg voor zieke kind, in ziekenhuizen (95%).  Een zorgmedewerker licht toe: “Dankzij de Ronald McDonald Huizen zijn ouders altijd in de buurt als hun kind ze nodig heeft, of als wij snel iets willen overleggen.” Renate Westerlaken-Loos, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, is trots op de resultaten. “Family Centered Care kan niet zonder aandacht, liefde en nabijheid van familie. Al 35 jaar zet ons sterke netwerk van vrijwilligers, sponsors en donateurs zich daarvoor in, dag en nacht. En in dit onderzoek zien we hoe betekenisvol dat is.”

Onderzoeksbureau ARGO, gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft dit jaar opnieuw de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen op ouders, zorgprofessionals en kinderen in beeld gebracht. In totaal hebben 1.883 ouders, 28 kinderen en 327 zorgprofessionals meegedaan met het onderzoek.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details