Platform over schenken, erven en nalaten
Ongekend aantal kinderen op de vlucht in Idlib

Ongekend aantal kinderen op de vlucht in Idlib

Sinds december zijn in de Syrische provincie Idlib door een escalatie van het oorlogsgeweld meer dan een half miljoen kinderen op de vlucht. Elke dag komen daar duizenden kinderen bij. ‘Ze staan aan de rand van de afgrond,’ meldt UNICEF.

Nog niet eerder tijdens de inmiddels bijna negen jaar durende oorlog in Syrië zijn zoveel mensen tegelijkertijd op de vlucht geslagen. Het zijn merendeels vrouwen en kinderen, die naar de grens met Turkije trekken. De situatie is extra nijpend door het barre winterweer. Het regent flink en ’s nachts dalen de temperaturen tot ver onder het nulpunt. Een aantal kinderen zou al door de vrieskou zijn overleden.

Omdat de grens met Turkije is gesloten, zoeken de ontheemden hun toevlucht tot kapotgeschoten scholen, moskeeën, winkels en leegstaande gebouwen. Veel andere kinderen slapen buiten. Meubels en plastic worden opgestookt om warm te blijven en voorzieningen als schoon water, wc’s of medische zorg zijn er amper. Zo vertelt Nadia (niet haar echte naam): ‘Mijn zieke kind heeft een operatie nodig, maar die kan ik hem niet geven. Ik kan hem alleen begraven.’

RUIM 900.000 SYRIËRS IN IDLIB zijn op de vlucht

RUIM 500.000 KINDEREN ZIJN onder de ontheemden

6.500 KINDEREN KOMEN DAAR elke dag bij

Gedood of gewond

In het noorden van Syrië staan kinderen bloot aan meer bedreigingen dan kou en ziektes. Alleen al in januari zijn volgens officiële cijfers 28 kinderen omgekomen en 49 kinderen gewond geraakt door oorlogsgeweld, maar volgens de Verenigde Naties liggen de werkelijke aantallen veel hoger. Ook lopen ontheemde kinderen andere risico’s, zoals inlijving door gewapende groepen, uitbuiting en (seksueel) misbruik. Onontplofte explosieven vormen voor hen een ander groot gevaar.

De ontheemden zijn na de jarenlange oorlog alles kwijt. Ze hebben vaak al meerdere keren voor het geweld moeten vluchten en voedingsmiddelen als brood en zuivelproducten zijn onbetaalbaar geworden.

UNICEF helpt Syrische kinderen

De kinderen in Idlib hebben dringend behoefte aan onderdak, voedsel, winterkleding, schoon water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs. UNICEF is ter plekke en helpt hen samen met andere hulporganisaties. Het gaat om:

  • leveren van hygiëne kits
  • zorg voor schoon water
  • vaccineren van kinderen
  • zorg voor onderwijs
  • bieden van psychosociale zorg
  • screenen en behandelen van ondervoeding

Jij kunt de kinderen in Idlib helpen

Steun UNICEF met een gift. Daarmee geef je bijvoorbeeld dekens, schoon water of winterkleding. Deze hulp redt levens. Alvast zeer bedankt voor je bijdrage!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details