Platform over schenken, erven en nalaten
Onhoudbare situatie vluchtelingenkamp Zuid-Soedan door hevige overstromingen

Onhoudbare situatie vluchtelingenkamp Zuid-Soedan door hevige overstromingen

Door de zwaarste overstromingen in decennia in Bentiu, Zuid-Soedan, zijn momenteel meer dan 150.000 ontheemden in gevaar. De hygiënische omstandigheden zijn erbarmelijk, met overstromende latrines, rottende dieren in waterafvoersystemen en onvoldoende schoon drinkwater. Duizenden mensen lopen hierdoor het risico om ernstig ziek te worden.

Voor het derde jaar op rij zijn grote delen van Zuid-Soedan getroffen door hevige overstromingen. De gebieden rond Bentiu behoren tot de zwaarst getroffen gebieden. Er zijn in de afgelopen maanden 12.000 mensen bij gekomen in het vluchtelingenkamp net buiten Bentiu, waardoor er nu zo’n 120.000 mensen in extreem slechte hygiënische omstandigheden leven. Nog eens 32.000 mensen zijn gevlucht door overstromingen in de omliggende provincies Guit en Nhyaldu. Zij leven in vier zelf opgezette kampen in de stad Bentiu. 

Onvoldoende humanitaire respons 

“De slechte situatie in het vluchtelingenkamp is niet nieuw. Jarenlang waarschuwen we al voor de erbarmelijke omstandigheden, maar andere organisaties en instanties die verantwoordelijk zijn voor water- en sanitaire voorzieningen in het kamp hebben hun activiteiten onvoldoende opgevoerd of aangepast”, zegt Will Turner, noodhulpmanager Artsen zonder Grenzen.  

Artsen zonder Grenzen heeft de activiteiten snel opgeschaald als reactie op de overstromingen. Er is een noodteam bestaande uit medisch personeel, water- en sanitatieadviseurs en noodcoördinatoren, voor de mobiele klinieken in de stad Bentiu. Ook monitort de organisatie welke infectieziekten hoe vaak en bij wie voorkomen in het Bentiu-kamp en helpt ze bij het schoonhouden en repareren van de latrines. Dit is echter nog steeds niet genoeg om aan de enorme behoeften te voldoen. 

Overvolle latrines en rottende dieren 

In het Bentiu-kamp is de rioolwaterzuiveringsinstallatie wekenlang afgesloten geweest als gevolg van de overstromingen. Hierdoor zijn bijna alle latrines van het kamp beschadigd. Doordat er meer mensen in het kamp zijn bijgekomen lopen de latrines nu over, waardoor uitwerpselen in open waterleidingen terechtkomen. Daarnaast is er onvoldoende schoon water in het kamp, wordt de vuilnis niet opgehaald en liggen er dode, rottende geiten en honden op plekken waar water wordt afgevoerd. 

Enorme toename malaria 

Door de komst van duizenden nieuwe ontheemden verslechteren de omstandigheden verder en lopen mensen een groter risico op het krijgen van ziekten zoals diarree, cholera en malaria. Het aantal patiënten met malaria in de vier kampen in Bentiu is enorm hoog: 60 procent van de mensen die Artsen zonder Grenzen behandelt in de mobiele kliniek heeft malaria. Als het water zich terugtrekt, ontstaat er bovendien een perfecte broedplaats voor muggen. De meeste mensen in de kampen hebben geen muskietennetten, waardoor ze niet beschermd zijn tegen muggenbeten.  

180 patiënten per dag, meerderheid jonger dan vijf 

Het ziekenhuis van AzG in het kamp is inmiddels overbelast. De organisatie heeft 45 extra bedden toegevoegd aan het bestaande ziekenhuis met 135 bedden, waar het aantal opnames tussen augustus en oktober met 35 procent is gestegen. Tot dusver hebben de teams van Artsen zonder Grenzen in november gemiddeld 180 patiënten per dag gezien. De meerderheid zijn kinderen onder de vijf jaar die aan malaria en/of luchtweginfecties lijden en ondervoed zijn. 

“De humanitaire hulp in Bentiu moet dringend worden opgeschaald”, zegt Turner. “Er is nog steeds niet genoeg voedselhulp binnen en buiten het kamp van Bentiu, ondanks de toestroom van ontheemden. Artsen zonder Grenzen dringt er op aan dat andere humanitaire organisaties en autoriteiten snel hun hulp opschalen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details