Platform over schenken, erven en nalaten
Ouwehand Zoo Foundation helpt wilde soortgenoten van de dieren uit het Dierenpark

Ouwehand Zoo Foundation helpt wilde soortgenoten van de dieren uit het Dierenpark

In een wereld waar de natuur onder druk staat, wil Ouwehands Dierenpark bewondering voor de natuur stimuleren en mensen aanzetten tot nadenken en handelen. Met behulp van de Ouwehand Zoo Foundation (OZF) worden diverse projecten ondersteund waarin wilde soortgenoten van dieren die in Ouwehands Dierenpark leven, centraal staan. “Zo helpen wij bedreigde diersoorten en hun leefomgeving te beschermen, zijn we volop bezig op het gebied van soortbehoud, ondersteunen we onderzoek én geven we voorlichting en educatie”, zegt José Kok, bioloog bij Ouwehands Dierenpark en bestuurslid bij OZF.

“Dieren die in ons dierenpark leven, zijn eigenlijk de ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Zo noemt José als voorbeeld de reuzepanda, gorilla, ijsbeer, orang-oetan, Afrikaanse olifant en de berberaap. “Maar het zijn er nog veel meer. Mensen hebben vaak geen idee hoe slecht het met veel diersoorten gesteld is en hoe belangrijk het is dat OZF projecten ondersteunt. Vanuit ons dierenpark, maar ook daarbuiten, geven we hierover informatie, educatie en vragen mensen actief mee te doen om ons hierbij te helpen.”

Ecosysteem in stand houden

“Als we nu niet in actie komen, zijn er straks diersoorten verdwenen”, zegt José. “Weg uit het ecosysteem, met alle gevolgen van dien. Als het ecosysteem is ontwricht, is het lastig te herstellen. Wat dat betreft is voorkomen beter dan genezen!” Gelukkig heeft OZF al veel succesvolle projecten ondersteund. “Er zijn veel kleinschalige, lokale organisaties die actie ondernemen. Mensen kunnen zich altijd aansluiten bij dit soort goed georganiseerde initiatieven door OZF te ondersteunen. Wij kiezen met zorg organisaties en projecten uit zodat we er zeker van zijn dat het geld goed wordt besteed.”

Natuurbescherming

José vertelt dat er diverse manieren zijn waarop bedreigde diersoorten geholpen kunnen worden. Een onderdeel daarvan is het beschermen en in stand houden van de leefomgeving van deze dieren. “Er moet voldoende ruimte en voedsel zijn.”

Soortbehoud

“Dat draagt positief bij aan het in stand houden van een diersoort. Daarnaast zijn we volop bezig met internationale fok- en herintroductieprogramma’s. Op het gebied van fokken beschikken we over de benodigde kennis. Voor het weer vrijlaten in de eigen leefgebieden werken we heel nauw samen met de IUCN en andere natuurbeschermingsorganisaties, die allemaal mensen in het veld hebben en exact weten wat nodig is.  Het is belangrijk dat alle betrokkenen ter plaatse – dat geldt voor lokale overheden, de lokale bevolking, ecologen, biologen en andere specialisten – weten wat er gaat gebeuren en hier achter staan om zo’n missie te laten slagen.” 

Voorlichting en educatie

Helaas zijn mensen vaak de oorzaak van nogal wat ellende, volgens José. “Denk aan stropers, maar ook het kappen van bossen e.d. Daarom is voorlichting en educatie zó enorm belangrijk! Door veel aandacht te besteden aan natuur- en milieueducatie hopen we een stuk bewustwording bij mensen te creëren zodat onze hulp een langetermijnoplossing zal zijn.” Ook de projectpartners van OZF kunnen rekenen op langdurige steun, wat heel belangrijk is bij dit soort trajecten. 

Onderzoek

“Deze partners in het veld zijn van grote betekenis voor ons. Niet alleen brengen ze populaties in kaart, maar ze doen ook bruikbaar onderzoek. Die opgedane kennis, bijvoorbeeld over het gedrag van de dieren in het wild of wat ze eten, wordt met ons gedeeld en passen wij weer toe bij de dieren in ons Dierenpark.”

Prachtige projecten

OZF ondersteunt o.a. Polar Bears International (PBI) met hun onderzoek naar het gedrag van ijsbeer-moeders. “De klimaatverandering zorgt voor het smelten van de ijskap, wat gevolgen heeft voor de ijsbeer. De Noordpool wordt steeds toegankelijker voor de mens waardoor de ijsbeer wordt gestoord. Ook is er te weinig voedsel voor de ijsbeer, waardoor ijsberen sterven. Daarnaast worden er minder jongen geboren, omdat de moeders te weinig vetreserve kunnen opbouwen om hun jongen maandenlang in het kraamhol te zogen. PBI brengt alles rondom de kraamholen in beeld; het aantal moeders dat het kraamhol ingaat en welke moeders met hoeveel jongen maanden later naar buiten komen.” Het is één van de vele projecten van OZF waarmee de wilde soortgenoot van een dier in het Ouwehands Dierenpark wordt geholpen.

Er is al veel bereikt, er is nog veel te doen en er is volop hoop! 

Als je wilt, kun je echt wat betekenen. Hoe? Kijk op onze website www.ouwehandzoofoundation.nl of neem contact op met José Kok via 0317-650200.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details