Platform over schenken, erven en nalaten
PAX nieuwe partner van Waarheidscommissie Colombia

PAX nieuwe partner van Waarheidscommissie Colombia

PAX gaat de Colombiaanse Waarheidscommissie helpen om grove mensenrechtenschendingen boven tafel te krijgen die zijn begaan tijdens het conflict in het land. Daarvoor hebben PAX en de commissie eind januari een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Aan de hand van verhalen van slachtoffers zoekt de commissie naar de waarheid over het conflict dat het Zuid-Amerikaanse land decennia lang in zijn greep hield. PAX gaat de commissie ondersteunen door het verstrekken van data en informatie over het conflict die PAX heeft verzameld in Colombia.

De Waarheidscommissie werd november 2016 in het leven geroepen na het historische vredesakkoord tussen de regering en de FARC. De voorzitter van de commissie, Francisco de Roux, bedankt PAX voor haar ondersteuning. Hij is blij de vredesorganisatie nu een officiële partner van de commissie is. De Roux: “Er ligt er een moeilijke taak in het verschiet, maar de commissie probeert de slachtoffers te ondersteunen in hun recht te weten wat er is gebeurt tijdens het conflict. PAX is actief in erg complexe regio’s en juist in deze gebieden is vredesopbouw erg belangrijk.”

Veel ervaring
“We hebben veel ervaring in Colombia”, zegt Joris van de Sandt, programmaleider Latijns-Amerika bij PAX. “We ondersteunen slachtofferorganisaties in verschillende delen van het land, en helpen hen om voor hun rechten op te komen. Ook organiseren we dialogen tussen slachtoffers en daders. Daarmee kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan het doel van de commissie. Door het partnerschap wordt onze legitimiteit groter en verbeteren we de zichtbaarheid van gemeenschappen waar we mee samenwerken.” Daarnaast zet PAX zich in om slachtoffers in de rurale regio’s van Colombia duidelijk te maken wat zei aan de Waarheidscommissie kunnen hebben.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechtenEen betere omgang met een gewelddadig verledenColombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details