Platform over schenken, erven en nalaten
Nieuws

People for People zet zich vanaf nu in om alle vluchtelingen in Nederland menswaardig op te vangen

Afbeelding-Ter-Apel

6 september 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Hulporganisatie People for People gaat zich per direct richten op alle vluchtelingen in Nederland, in plaats van enkel de slachtoffers van het Oekraïens-Russische conflict. Het ondernemerscollectief wil met concrete actie en samenwerking inspelen op de schrijnende situaties in Nederlandse opvangcentra.

Onderliggende problematiek

Volgens People for People heeft de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne een brede onderliggende problematiek aan het licht gebracht die speelt bij de vluchtelingenopvang in Nederland, te weten een gebrek aan informatievoorziening, opvangcapaciteit en een gefragmenteerde aanpak gebaseerd op afkomst. Op dit moment hebben bijna 44.000 asielzoekers op 140 locaties geen toegang tot de benodigde basisvoorzieningen. 

De stichting nam eerder deze maand het heft in eigen hand en bracht duizend noodpakketten met dekens en hygiëneproducten naar Ter Apel. Met de vandaag aangekondigde koerswijziging wil ze structureel bijdragen aan de opvangcrisis. Daarbij concentreert People for People zich in eerste instantie op het bieden van een luisterend oor, informatievoorziening (zodat de vluchtelingen weten waar ze aan toe zijn) en inclusie (de getroffen personen betrekken bij de oplossing). Ook blijft het collectief ad hoc hulp verlenen door voedsel, kleding en slaapplekken te regelen. People for People wil urgente problemen als in Ter Apel op een ondernemende manier oplossen, met als doel dat dit bijdraagt om dergelijke problematiek structureel te voorkomen. 

Hands-on-mentality

Ali Niknam (ondernemer, en een van de oprichters van People for People): “We zagen de mensonterende situaties in Ter Apel en konden niet langer wegkijken. Als ondernemers zijn we gewend om snel in te spelen op veranderingen. Daarom konden we binnen 24 uur in kaart brengen waar de nood het hoogst was en zijn we meteen tot actie overgegaan”.

Samenwerking

In de komende weken hoopt People for People een reeks aan nieuwe initiatieven te ontplooien om de levensomstandigheden in de opvangcentra te verbeteren en een menswaardige opvang te garanderen voor alle vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Daarnaast zoekt de organisatie naar structurele oplossingen voor de ontstane problemen, die door de toestroom aan vluchtelingen duidelijker in beeld zijn gekomen. Hiervoor werkt de stichting samen met een keur aan bedrijven en burgers, maar bijvoorbeeld ook met partijen op locatie als Vluchtelingenwerk, het COA en het Rode Kruis. 

Stichting Director Marcella Simons: “Onze missie is altijd geweest om zoveel mogelijk mensen in nood te helpen, ongeacht hun achtergrond. We kwamen daarom in actie en zagen uit de eerste hand hoe schrijnend de situatie echt was. Vervolgens besloten we om te kijken hoe we met onze ondernemende aanpak structureel kunnen bijdragen aan een oplossing voor de problematiek.”

Ondernemende organisaties, maar ook particulieren die willen bijdragen aan een oplossing van de problemen zijn meer dan welkom en kunnen zich via WhatsApp aansluiten bij het People for People-collectief. 

Voor meer info zie: 

https://peopleforpeople.info.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details