Platform over schenken, erven en nalaten
Pionierspad vernieuwd: Wandelen op snijvlak van oud en nieuw

Pionierspad vernieuwd: Wandelen op snijvlak van oud en nieuw

Het 217 km lange Pionierspad is verbeterd en vernieuwd in de Noordoostpolder en Flevopolders. De Lange-Afstand-Wandelroute (LAW) brengt de wandelaar over nog meer onverharde paden door nieuwe natuurgebieden zoals het Waterloopbos, het rivierduingebied, het Oostvaardersveld, Knarbos en Horsterwold. In Zeewolde en Almere is het Pionierspad volledig op de schop gegaan.

Natuur en moderne architectuur in een beperkt stedelijk gebied gaan hand in hand in de provincie Flevoland waar het grootste deel – 171 km – van deze LAW loopt. Het Pionierspad biedt een bijzondere combinatie van oud en nieuw: de energieke sfeer van pionieren en de sterke ondernemersgeest van bewoners weerspiegeld in het landschap en erfgoed van de prachtige provincie Flevoland.

De pioniersgeest bestaat nog steeds, stelt Anneke Luijendijk, coördinator van het Pionierspad. ”Agrariërs beginnen biologische boerderijen, nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Oostvaardersveld of worden anders ingericht met als bijzonder voorbeeld Rijksmonument het Waterloopbos.” Dit is een historisch openluchtlaboratorium met schaalmodellen van (inter)nationale waterwerken.

Het pad gaat in de Noordoostpolder over Unesco-Werelderfgoed Schokland, een eiland op het droge. In Oostelijk Flevoland loopt de wandelaar door rivierduinterrein Swifterband. Groots – bijna 26 meter – is het landmark van de hurkende man van kunstenaar Anthony Gormley, kijkend over het Markermeer bij Lelystad. Batavialand biedt een blik op de scheepvaartachtergrond van de provincie. Langs de Oostvaardersplassen gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land stap je op de historische Knardijk, de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Via het Horsterwold, één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, en de stadsbossen van Almere, eindigt het Pionierspad aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Kunst en cultuur

Het Lange-Afstand-Wandelpad laat de wandelaar kennis maken met de unieke combinatie van oud en nieuw, de continue strijd tegen het water en het weidse (boeren)land door mensenhanden uit water gemaakt waar de kiekendief kekkert en de wieken van de hoge windmolens suizen. Geniet van de ruimtelijke landschapskunst en moderne architectuur.

Samenwerking

Tientallen enthousiaste vrijwilligers van Stichting Wandelnet zetten zich in voor de ontwikkeling en het in stand houden van het Pionierspad. De aanpassing van de route was mogelijk dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevolandschap en een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.

Pionierspad: Steenwijk – Muiden 217 km, LAW 1-2, wit-rood gemarkeerd in twee richtingen, verdeeld in elf etappes.

De route-etappes met duidelijke kaarten en routebeschrijving zijn digitaal beschikbaar:

www.wandelnet.nl/wandelroute/873/Pionierspad/overzicht 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details