Platform over schenken, erven en nalaten
Portugal verhoogt btw op stierenvechten van 6% naar 23%

Portugal verhoogt btw op stierenvechten van 6% naar 23%

Het Parlement van Portugal besloot om de btw op het stierenvechten te verhogen van 6% naar 23%. Het besluit vond plaats naar aanleiding van de stemming op de staatsbegroting van 2020. Het Comité Anti Stierenvechten ziet dit als een zeer positieve ontwikkeling omdat de verhoging op de btw een financiële klap voor de Portugese stierenvechtsector betekent.

In Portugal wordt 23% belasting geheven op de meeste goederen en services. Vorig jaar besloot het parlement de btw op het stierenvechten te verlagen van 13% naar 6% op grond van ‘culturele waarde’. Meerdere politieke organisaties, waaronder de socialisten, het Bloco de Esquerda en de Portugese Partij voor de Dieren PAN vonden dit niet terecht en zijn van mening dat het stierenvechten geen speciale status zou moeten krijgen. Zij stemden vóór het voorstel om de btw te verhogen naar 23%.

In Portugal vinden jaarlijks zo’n 200 à 250 stierengevechten plaats. De meerderheid van de Portugezen is tegen het stierenvechten. In Portugal zijn de stierengevechten in de Portugese stijl (touradas of corridas de touros). Hierbij worden stieren gebruikt van 4-6 jaar oud. Per stierengevecht worden 6 stieren ingezet. Het verschil met stierengevechten ‘Spaanse stijl’ is dat de belangrijkste stierenvechter met de stier ‘vecht’ vanaf een paard en dat de stieren niet gedood worden onder het toeziend oog van het publiek maar in het slachthuis van de arena. Dat betekent echter niet dat de stierengevechten in Portugal minder wreed en bloederig zijn, eerder het tegenovergestelde. De stieren raken in dezelfde mate verwond als bij de stierengevechten in Spanje maar moeten langer wachten tot ze uit hun lijden verlost worden. De dierenartsen zijn niet altijd beschikbaar, waardoor het soms dagen duurt voordat de gewonde stier geslacht wordt.


CAS International (Comité Anti Stierenvechten)

Tel.: 06 46373805 – 030 2300093

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details