Platform over schenken, erven en nalaten
Rhobi (12)* ontsnapte drie keer aan haar besnijdenis

Rhobi (12)* ontsnapte drie keer aan haar besnijdenis

In de Kuria-gemeenschap in Tanzania zien de meeste ouders hun dochters het liefst jong trouwen. Het is traditie dat meisjes na hun besnijdenis worden uitgehuwelijkt. Onderwijs is ondergeschikt. Dat gold ook voor Rhobi (12) uit Masanga, Tanzania. Haar familie probeerde drie keer het meisje te laten besnijden. Telkens wist ze net op tijd te ontsnappen aan de gevaarlijke traditie van genitale verminking. Het vergt veel moed om tegen de norm en wensen van de familie en gemeenschap in te gaan. Een meisje van de Kuria-gemeenschap dat weigert besneden te worden, is namelijk niet zomaar een opstandige tiener die niet doet wat haar ouders willen. Het betekent dat ze ingaat tegen de sterke culturele en sociale normen van haar gemeenschap, dat ze tradities weigert. Verbanning is dan vaak het gevolg.

Rhobi hielp vaak haar familie

Als oudste dochter in een gezin met acht kinderen deed ze het huishouden en werkte ze mee op het land. Ze werd niet gestimuleerd om naar school te gaan. Integendeel. Door het vele werk lukte het haar nooit om vijf dagen per week naar school te gaan. Toch leerde ze een belangrijke les.

Ze leerde de voorbereiding van een besnijdenisceremonie te herkennen

Toen Rhobi vorig jaar oktober thuiskwam van school zag ze de eerste signalen. Ze besefte dat zij als oudste meisje van het gezin aan de beurt was. Ondanks dat ze pas 11 jaar was. Omdat ze had geleerd dat ceremonies vroeg in de morgen plaatsvinden, vluchtte ze ‘s avonds. Ze rende letterlijk de hele weg naar het veilige opvangtehuis van Terre des Hommes en onze partnerorganisatie, dat er speciaal is voor meisjes als Rhobi.

Rhobi keerde vaker terug naar het opvangtehuis.

De tweede keer dat ze de veiligheid zocht van deze opvangplek, was nadat haar ouders heimelijk met medewerkers van school hadden afgesproken dat zij haar in de pauze zouden ontvoeren. De derde keer was na een verzoeningsbijeenkomst tussen medewerkers van het opvanghuis, Rhobi en haar ouders. De ouders hadden toegezegd dat zij hun dochter niet zouden dwingen tot besnijdenis. Na het besnijdenisseizoen ging Rhobi naar huis. De man aan wie zij werd uitgehuwelijkt had echter een hogere bruidsschat aan haar ouders beloofd als Rhobi toch besneden zou worden.

In alle drie de gevallen werd het meisje gelukkig op tijd gered

Het was voor haar uiteindelijk te gevaarlijk om thuis te blijven wonen. Rhobi keerde terug naar ons opvanghuis, waar ze nu nog steeds woont.

In de beginperiode van corona waren de scholen gesloten. Maar ook nu de scholen weer open zijn, gaat Rhobi daar niet meer naar terug. Op die school was ze niet veilig. Nu krijgt ze les op het terrein van het opvanghuis, waar ook een school is gevestigd.

‘Ik ben nu op een veilige plek met mensen die echt om mij geven. Ik ben hier gelukkig’, zegt Rhobi. Het meisje gebruikt haar persoonlijke ervaring om andere meisjes te waarschuwen die dezelfde risico’s lopen. Ze is sinds kort lid van de kinderrechtenclub op school. Ze geeft voorlichting over genitale verminking en het jong uithuwelijken van meisjes. Later wil ze sociaal werker worden. ‘Ik wil mijn kennis en ervaring inzetten om slachtoffers van kindermishandeling te ondersteunen.’

Terre des Hommes zet zich in voor de toekomst van meisjes als Rhobi en strijdt tegen kindermisbruik, ook nu de armoede is toegenomen door corona en kindhuwelijken steeds vaker plaatsvinden.

We beschermen kinderen door ze uit uitbuitingssituaties te halen, een veilig plek te geven, en ze te helpen met onderwijs en medische en psychische zorg. Ook leggen we contact met politie en justitie en dringen we bij de overheid aan op betere (naleving van) wet- en regelgeving. Tot slot helpen we gezinnen om hun gezinsinkomen te vergroten, zodat de oorzaak van veel kinderleed – armoede – wordt weggenomen. 

U kunt kwetsbare kinderen zoals Rhobi een toekomst geven.  Een bijzondere mogelijkheid is het opnemen van Terre des Hommes in uw testament. Kijk hier voor meer informatie. Wij denken graag met u mee over uw persoonlijke situatie!

*Rhobi staat niet tussen de meisjes op de foto, maar zij zijn net als Rhobi naar het opvanghuis gevlucht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details