Platform over schenken, erven en nalaten
Stem op de BankGiro Loterij Museumprijs!

Stem op de BankGiro Loterij Museumprijs!

De genomineerden zijn bekend en de stembussen staan open: de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 is van start! Dit jaar zijn de genomineerden door de jury gekozen in de categorie ‘achter de schermen voor het voetlicht’. Tot en met 30 november kan het publiek stemmen op Eye Filmmuseum (Amsterdam), Het Mauritshuis (Den Haag) en Naturalis (Leiden). Het museum met de meeste stemmen ontvangt € 100.000 en stemmers maken kans op een mooie geldprijs van €2.500 of een e-reader!

De culturele publieksprijs vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats en staat in het teken van het museum dat op de beste manier zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht kan brengen. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 wint én welke museumdroom in vervulling gaat.

Droom van Eye Filmmuseum: film nóg dichterbij

“Bij Eye zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze bijzondere filmcollectie te delen. Daar sluit onze ‘droom’ ook bij aan. Als wij winnen, gaat het prijzengeld naar een reisbioscoop waarmee we – als het weer mag – het land in trekken. Film kijken in je eigen wijk, schoolplein, dorp, buurthuis of verzorgingshuis. De magie van film op het grote witte doek ervaren in je eigen omgeving. Zoals filmvertoning ooit begon, maar dan in onze 21ste eeuw.”

Droom van het Mauritshuis: De Stier van Potter weer in oude glorie hersteld

“Onze wereldberoemde collectie kent nog vele geheimen en die willen wij heel graag delen met het publiek. Dit jaar maakten we de resultaten bekend van een internationaal opgezet onderzoek naar het Meisje met de Parel. Nu is onze droom om het enorme schilderij van Paulus Potter, De Stier, in oude glorie te herstellen onder leiding van restaurator Abbie Vandivere. De Stier is één van onze topstukken. Als we de Museumprijs winnen, dan organiseren we een bijzonder project rondom deze all time favorite. De uitgebreide restauratie zal in het openbaar plaatsvinden, waardoor er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. En natuurlijk hopen we dat dit schilderij, waarvoor vele bezoekers speciaal naar het Mauritshuis komen, ook zíjn geheimen zal prijsgeven.”

Droom van Naturalis: rijkdom van de natuur behouden

“Onze droom is een professionele studio te bouwen waarmee we in staat zijn een nog veel breder publiek te bereiken dan we al hebben. Zo kunnen we onze onderzoekers altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal brengen met hun kennis en verhalen die mensen verwonderen en raken. Hiermee kunnen we onze passie voor de natuur overbrengen aan zo veel mogelijk mensen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro.

De jury stelt elk jaar de categorie van de Museumprijs vast. Sinds 2007 zijn er uiteenlopende categorieën geweest, van Kasteelmusea tot Beeldende kunst. Musea die voldoen aan de criteria kunnen zich aanmelden. De jury bepaalt vervolgens de genomineerde musea, waar het publiek op kan stemmen. Het museum met de meeste stemmen aan het einde van de stemperiode wint de BankGiro Loterij Museumprijs.

De BankGiro Loterij Museumprijs is de opvolger van de eerdere Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die daarvoor sinds 1990 om het jaar uitgereikt werd. De BankGiro Loterij Museumprijs is al jaren een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. In 2018 stemde een recordaantal van ruim 113 duizend mensen op hun favoriete museum. Stem nu op jouw favoriet via www.museumprijs.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details