Platform over schenken, erven en nalaten
Stichting Bears in Mind: we doen er alles aan om beren weer een beerwaardig bestaan te geven
Twee Oekraïense beren werden in oktober 2021 bevrijd uit hun miserabele onderkomen en dankzij Bears in Mind kregen zij een beerwaardig bestaan in Het Berenbos

Stichting Bears in Mind: we doen er alles aan om beren weer een beerwaardig bestaan te geven

Bears in Mind is een stichting voor de bescherming van beren en hun leefgebied. Bears in Mind werkt wereldwijd aan het verbeteren van de leefomgeving van beren, het redden van mishandelde beren en het herplaatsen van mishandelde beren in een opvangcentra zoals Het Berenbos in Rhenen. Ook zorgen zij door middel van voorlichting en educatie voor bewustwording in de mogelijkheden om harmonieus samen te leven met de beer, daar waar beren nog van nature in het wild voorkomen. Met lokale projectpartners brengen zij berenpopulaties in kaart, zetten educatieprojecten op en signaleren zij beren in nood, zoals circus- en dansberen, beren in een kleine kooi bij een restaurant of tankstation. “We doen er alles aan om deze beren weer een nieuw beerwaardig bestaan te geven.”

Het Berenbos

Bears in Mind zet zich al sinds 1993 voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied. Bears in Mind is met Ouwehands Dierenpark een samenwerkingsverband aangegaan en zo is Het Berenbos ontstaan: het allereerste berenopvangcentrum in Europa voor misbruikte beren, die hier de rest van hun leven weer beer mogen zijn. “Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark is eigenlijk hét visitekaartje voor wat wij wereldwijd doen voor beren”, vertelt Ingrid Vermeulen, directeur bij Bears in Mind. 

De twee Oekraïense beren leven nu een beerwaardig bestaan in Het Berenbos.

Berenwelzijn, natuurbescherming en educatie

“Bears in Mind is internationaal hard aan het werk en we zetten onze kennis, expertise en financiële middelen in voor de bescherming van beren en hun leefgebied in het wild en beren in gevangenschap. Op het gebied van welzijn ligt de focus op het tegengaan van wreedheden waarbij mishandelde of gevangen beren bevrijd en verzorgd zullen worden. Op het gebied van natuurbescherming is het belangrijk op zoek te gaan naar een goede manier waarin mens en beer harmonieus samen kunnen leven en beschermen we het leefgebied van de beer. In beide gevallen is educatie en voorlichting belangrijk om beer-mens-conflicten en daarmee berenleed te voorkomen.”

Internationale berenbeschermings­organisatie

“Er is veel werk aan de winkel”, vervolgt Ingrid. “Wij vinden het erg belangrijk dat we het probleem op een duurzame manier aanpakken. Daarom werken we als Nederlandse stichting nauw samen met overheden en lokale organisaties in diverse landen. Niet alleen hebben zij goed in beeld welke beren er waar in miserabele omstandigheden zitten, maar ook kennen zij de lokale cultuur en hebben zij het netwerk ter plaatse. Door ze actief te betrekken bij de oplossing, bereik je zo enorm veel meer. Wij financieren een project of een onderzoek en ondersteunen met onze kennis zodat deze mensen voorlichting kunnen geven die afgestemd is op het lokale kennisniveau en bewustwordingsniveau.” 

Dadon moest onder brute dwang rondjes fietsen en dansen in het Russisch circus.

Mooie, duurzame resultaten

Naast het bij nagenoeg iedereen welbekende Berenbos, is Ingrid trots op de vele mooie en duurzame resultaten die Bears in Mind de afgelopen jaren behaald heeft. “Dankzij diverse wetenschappelijke projecten brengen we berenpopulaties in kaart, doen we tellingen en oefenen we druk uit op overheden om jachtvergunningen in te trekken. Een ander mooi voorbeeld is de verhuizing van twee beren uit Oekraïne naar Het Berenbos. De dieren zaten als publiekstrekker bij een speeltuin. In een slecht verblijf, gevaarlijk voor de kinderen en niet goed verzorgd door geldgebrek. Bears in Mind regelt niet alleen de verhuizing van de beren met al het bijkomende papierwerk, het transport en de verzorging tijdens de reis, maar gaat ook in gesprek met de eigenaar. We leggen uit dat we de beren meenemen naar een betere leefomgeving, maar ook dat hij geen nieuwe beren meer mag plaatsen. Ook de kinderen uit de speeltuin krijgen voorlichting zodat ze weten dat beren zo niet horen te leven. Ik ben er trots op dat we een structurele oplossing bieden en een duurzaam resultaat behalen.” Ingrid geeft aan dat dit enkele van vele voorbeelden zijn van het mooie werk dat Bears in Mind doet. “Ons werk is nog altijd heel hard nodig, maar dit soort projecten kosten enorm veel geld. We kunnen dit alleen blijven doen dankzij de steun van onze donateurs, giften en nalatenschappen die we mogen ontvangen.” Omdat Bears in Mind de ANBI-status heeft en beschikt over het CBF -keurmerk, komt uw nalatenschap volledig ten goede aan de bescherming van de beren. Met het opnemen van Bears in Mind in uw testament maakt u ècht het verschil.

Bears in Mind en de beren steunen kan op diverse manieren. Neem voor meer informatie contact op met de stichting via info@bearsinmind.org of bel (0)317 650 220 of kijk op: www.bearsinmind.org

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details