Platform over schenken, erven en nalaten
Stichting MS Research en de Hersenstichting kennen samen kwart miljoen toe aan onderzoek naar multiple sclerose

Stichting MS Research en de Hersenstichting kennen samen kwart miljoen toe aan onderzoek naar multiple sclerose

De Hersenstichting en Stichting MS Research kennen samen €235.751 toe aan het multiple sclerose (MS-) onderzoek van prof.dr. Joep Killestein en dr. Zoé van Kempen, beide verbonden aan het MS Centrum Amsterdam. Door het nieuwe onderzoek hoeven mensen met MS minder vaak aan het infuus voor het toedienen van het MS-medicijn natalizumab. Het resultaat is dat patiënten minder kans op ernstige complicaties hebben, minder vaak naar het ziekenhuis hoeven en de zorg efficiënter ingericht is.

Killestein, neuroloog, en Van Kempen, neuroloog in opleiding bij Amsterdam UMC-locatie VUmc, deden met steun van de Hersenstichting al eerder onderzoek naar de dosering van natalizumab, één van de effectiefste ziekte-remmende medicijnen voor MS. Uit dat onderzoek blijkt dat bij ruim 80 procent van de mensen met MS een behandeling met minder natalizumab-infusen even effectief is. “De behandeling van MS is al jaren gestandaardiseerd voor alle patiënten”, zegt Killestein. “Met dit nieuwe onderzoek willen we de volgende stap zetten in het behandelen van deze ziekte en naar een gepersonaliseerd behandelingstraject toewerken om het leven van mensen met MS te verbeteren.”

Methode en impact
Tijdens de studie wordt er op basis van de hoeveelheid medicijn in het bloed gekeken of de patiënt op het standaard vier-wekenschema moet blijven, of dat iemand mag verlengen naar een vijf-, zes-, zeven- of achtwekenschema. “Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand één keer in de acht weken medicatie krijgt toegediend, in plaats van één keer in de vier weken, de kans op bijwerkingen en complicaties wordt verkleind”, aldus Van Kempen. Tevens wordt de zorg efficiënter ingezet waarbij er jaarlijks zes miljoen euro op dagbehandelings- en medicatiekosten kan worden bespaard wanneer alle patiënten in Nederland een op maat gedoseerd schema krijgen. In het onderzoek zullen de komende vier jaar 500 van de 600 patiënten die natalizumab gebruiken gevolgd worden.

Samenwerking
De Hersenstichting en Stichting MS Research financieren dankzij een nalatenschap ieder de helft van het onderzoek. “We willen allebei de patiëntenzorg in Nederland verbeteren en de kwaliteit van leven voor deze mensen te verhogen”, aldus Merel Heimens-Visser, directeur-bestuurder van de Hersenstichting. Dorinda Roos, directeur van Stichting MS Research, vult aan: “Door onze krachten te bundelen kunnen we nog meer impact maken. Wij zijn dan ook enorm trots dat we dit project samen kunnen oppakken.”

Over MS
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Het centrale zenuwstelsel kan bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat bij MS de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. MS kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Over de Hersenstichting
Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening. Deze aandoeningen hebben een enorme impact op de patiënt zelf én de omgeving. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en de zorg voor patiënten te verbeteren. De Hersenstichting maakt onderzoek mogelijk, stimuleert dat behandelingen zo snel en goed mogelijk bij de patiënt terechtkomen en geeft voorlichting. Meer informatie over het werk van de Hersenstichting is te vinden op: www.hersenstichting.nl.

Over Stichting MS Research
Stichting MS Research is dé organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar MS financiert en stimuleert. Ook geeft zij voorlichting over MS en bevordert en streeft de Stichting naar optimale zorg voor alle mensen met MS. Sinds de oprichting in 1980 is het structureel financieren van onderzoek het hoofddoel van de Stichting. Het kost € 65.000 per jaar om één wetenschapper een jaar lang onderzoek naar MS te laten doen. In bijna 40 jaar heeft Stichting MS Research in totaal € 65 miljoen toegekend aan ruim 350 onderzoeksprojecten. De Stichting geeft structurele financiële steun aan academische MS-centra gespecialiseerd in zorg en onderzoek. Meer informatie over Stichting MS Research is te vinden op: www.msresearch.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details