Platform over schenken, erven en nalaten
Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting in Nederland aan

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting in Nederland aan

WATCH Nederland is een professioneel burgerparticipatie platform, opgezet door Terre des Hommes met als doel seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland op te sporen en te bestrijden. WATCH Nederland verzamelt informatie van professionals in de jeugdzorg, docenten en andere burgers en getuigen, maar ook van de slachtoffers zelf of hun familie, die het misbruik niet willen of durven melden bij de politie.

De verkregen informatie wordt onderzocht door forensische ICT-specialisten (gericht op het vinden van juridisch bewijs online, in computers en op digitale opslagmedia zoals smartphones), maar ook door privédetectives die ‘op locatie’ onderzoek doen. WATCH Nederland draagt uiteindelijk het dossier over aan de politie zodat zij uitbuiters kunnen oppakken en veroordelen.

Naast dit reactieve onderzoek handelt WATCH Nederland ook proactief. Op seksadvertentiewebsites zoals Sexjobs.nl en Grindr,  op webfora voor jongeren en in chat applicaties zoals Telegram en Snapchat speurt WATCH Nederland naar activiteiten van ronselende seksuele uitbuiters en misbruikers, die tieners als een gemakkelijke prooi beschouwen.  Ook spoort WATCH Nederland klanten op die reageren op advertenties van loverboys en jongenspooiers. Deze klanten worden via een lok advertenties van hun anonimiteit beroofd, gewaarschuwd en zo nodig onder de aandacht van de politie gebracht.

Mensenhandelaren gebruiken internet
Een loverboy of ‘tienerpooier’ is een bikkelharde mensenhandelaar, die geweld noch chantage schuwt. Door actief slachtoffers te werven via internet en deze ook online te verkopen is zijn handel geëxplodeerd. Tieners, zowel jongens als meisjes, worden steeds minder bij schoolpleinen, hangplekken of aan de poorten van zorginstellingen voor de seksindustrie geronseld, maar onder valse naam, leeftijd en voorwendselen via social media, webfora en chatsites. Doel is een

naaktfoto of -video te bemachtigen, direct online of (niet zelden onder dwang) tijdens een eerste afspraakje ergens in het land. Zodra de pooier een naaktfoto of seksfilmpje heeft, dreigt hij het online te plaatsen tenzij  de minderjarige direct voor hem aan het werk gaat. Vervolgens maakt hij een advertentie aan op een de populaire prostitutie websites, waarmee hij gemakkelijk een paar honderd klanten per dag binnenhaalt. Uiteindelijk wordt met tien tot twintig klanten ook daadwerkelijk een afspraak gemaakt. Met dit grote aantal verkrachtingen van zijn minderjarige slachtoffer per dag verdient de tienerpooier al snel zo’n 5000 euro per slachtoffer per week. Een lucratieve handel waarbij de  pakkans nihil is.

WATCH Nederland

Onze aanpak
WATCH Nederland werkt nauw samen met de Nederlandse politie, het OM en diverse zorginstellingen om de slachtoffers van seksuele uitbuiting uit handen van de uitbuiters te bevrijden en het misbruik te stoppen. Bevrijde slachtoffers krijgen begeleiding en hulp om hun jeugd weer op te pakken. En WATCH Nederland blijft over hen waken, dat is van het grootste belang want de kans op terugval en opnieuw ten prooi vallen is  enorm groot. In 2017 en 2018 heeft WATCH Nederland ruim 120 slachtoffers en hun families kunnen helpen.

Plannen 2019 en komende jaren
Om ook buitenlandse tieners  die in Nederland seksueel worden uitgebuit moet in 2019 flink worden geïnvesteerd in het WATCH Nederland Meldpunt. Via  live chat, mail en telefoon staat WATCH Nederland straks ook in meerdere talen 24/7 in direct contact met taxichauffeurs, hotelreceptionisten, asielzoekerscentra medewerkers, ongeruste zorgverleners en docenten, maar vooral ook met ouders, voogden, vrienden of vriendinnen die zich ernstige zorgen maken. En last but not least met slachtoffers zelf die soms heel kort een wanhopig chatbericht met een schreeuw om hulp sturen als ze even onder de ogen van hun uitbuiter uit zijn. WATCH Nederland gaat met al deze meldingen aan de slag en verzamelt zoveel mogelijk bewijs. Er is elke dag contact met speciaal aangewezen WATCH contactpersonen van de politie.

WATCH Nederland is een programma van Terre des Hommes en wordt financieel gesteund door   bevlogen particuliere donateurs die willen bijdragen aan de strijd tegen loverboys en uitbuiting van tieners willen stoppen!  

Karin Vlug

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details