Platform over schenken, erven en nalaten
Terre des Hommes: Vrijheid niet vanzelfsprekend voor Akili

Terre des Hommes: Vrijheid niet vanzelfsprekend voor Akili

We streven naar een wereld waarin geen kind uitgebuit wordt. Voor de 15-jarige Akili uit Tanzania was de weg naar vrijheid en onafhankelijkheid vol hindernissen. Thuis ging ze gebukt onder het huishouden waardoor ze met school stopte. Nadat ze op haar nieuwe werk door haar baas seksueel werd misbruikt en gevangen gehouden werd Akili gelukkig met behulp van Terre des Hommes en haar partnerorganisatie gered.

Opgesloten

Akili moest op haar dertiende al stoppen met school omdat ze haar ouders in het huishouden moest helpen. Op een dag zag Akili een advertentie voor winkelmedewerker. “Het voelde als een kans op een beter leven. Ik belde het nummer en eigenaar Joseph zei dat hij een meisje voor in de winkel zocht. Hij beloofde een salaris van 80.000 shilling (30 euro). Joseph overtuigde mijn vader dat hij een goede man was, want er werkten meer meisjes voor hem. Toen nam ik de bus naar Mwanza.”

Joseph haalde Akili op bij het busstation en bracht haar naar zijn huis. Daar liet hij haar alleen achter. Toen hij ‘s avonds laat thuis kwam wilde hij seks met haar maar Akili weigerde. Ze was echter niet opgewassen tegen de man en werd seksueel misbruikt. “Hij dreigde dat als ik het aan iemand zou vertellen, hij mij zou vermoorden. Joseph hield me een week gevangen. Het voelde alsof de hele wereld mij in de steek had gelaten, even dacht ik dat ik maar beter dood kon zijn.’ Aldus Akili.

Hulp uit onverwachte hoek

Gelukkig kreeg Akili hulp. Een buurvrouw ontdekte wat er gaande was en hielp haar om sociale zorg te krijgen. Zo kwam ze in beeld bij Kiwohede, een partner van Terre des Hommes in Tanzania. Het meisje kreeg direct onderdak en counseling in een plaatselijk opvangcentrum. Ook werd ze door onze partner weer met haar familie in contact gebracht. Na een gesprek met Terre des Hommes hebben de ouders van Akili toegezegd dat ze een vakopleiding mocht gaan volgen.

Opleiding tot secretaresse

Akili heeft toen een intensieve training gevolgd en is  secretaresse geworden. Direct na haar diploma-uitreiking heeft ze via het netwerk van onze partner een goede baan gevonden. “Ik ben nu echt onafhankelijk! Ik verdien per maand 300.000 shilling (117 euro). Nu kan ik mijn familie onderhouden, ik heb een stuk grond gekocht en ervoor gezorgd dat mijn familie is aangesloten op een waterpunt. Nu hoeven mijn broers en zussen niet meer elke dag ver te lopen voor water.”

U kunt ons helpen in de strijd seksuele uitbuiting van kinderen. Zodat kinderen als Akili onderwijs genieten en een veilige plek hebben om op te groeien en zich te ontwikkelen. Een bijzondere mogelijkheid is het opnemen van Terre des Hommes in uw testament. Kijk hier voor meer informatie. Wij denken graag met u mee over uw persoonlijke wensen en gedachten! Bij voorbaat hartelijke dank voor uw betrokken steun.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details