Platform over schenken, erven en nalaten
Tineke Ceelen: ‘Vluchtelingen kunnen geen kant meer uit’

Tineke Ceelen: ‘Vluchtelingen kunnen geen kant meer uit’

Reactie op kinderpardon-akkoord: Stichting Vluchteling wil juist meer medemenselijkheid, met de meest kwetsbare vluchtelingen

Net terug uit het Midden-Oosten waar vluchtelingen in steenkoude winter bijna geen hulp meer krijgen

Stichting Vluchteling spreekt zich krachtig uit tegen het voorgestelde plan van het kabinet om aanzienlijk minder vluchtelingen op te nemen, die zich in de meest kwetsbare posities bevinden. Het gaat om vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun eigen land en die ook niet kunnen blijven in hun opvangland. Directeur Tineke Ceelen: ‘Kwetsbare mensen kan je niet tegen elkaar uitruilen’.

Ceelen: ‘Als onderdeel van het kinderpardon-akkoord willen de regeringspartijen 250 vluchtelingen minder opnemen uit oorlogsgebieden’. ‘Stel je voor dat je als vluchteling echt geen kant meer uit kan, denk bijvoorbeeld aan alleenstaande vrouwen die slachtoffer zijn van extreem geweld, of vluchtelingen die medische zorg nodig hebben die niet beschikbaar is in het opvangland. Waar moeten deze meest kwetsbare mensen naartoe?’

Ceelen vindt dit besluit ‘kleinzielig en zeer beschamend’. ‘Deze mensen zijn door de VN Vluchtelingenorganisatie geselecteerd als de meest kwetsbare, meest schrijnende gevallen, die ook niet kunnen overleven in hun opvangland. We moeten er niet minder, maar juist meer opvangen in Nederland’, zegt Ceelen. Zij is zelf net terug uit het Midden-Oosten ‘waar vluchtelingen in de eigen regio zijn ingesneeuwd en weggespoeld, en nauwelijks hulp krijgen. ‘Deze oneindige ellende is onbeschrijfelijk’, aldus Ceelen.

Stichting Vluchteling vraagt zich af hoe deze nieuwe afspraken zich verhouden tot het kabinetsbeleid om vluchtelingen op te vangen in de regio, ‘en dat wij in Nederland ons aandeel nemen in de opvang van de meest kwetsbare mensen, die nergens anders terecht kunnen’, volgens Ceelen. ‘We hebben in ieder geval onze noodhulp opgeschroefd uit onze reserves, en we hopen dat de mensen in het land ons werk juist in deze barre tijden daar extra steunen’, zegt Ceelen.

Beeldmateriaal: Stichting Vluchteling

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details