Platform over schenken, erven en nalaten
Natuur & Milieu

Toro de la Vega blijft verboden

cas

2 april 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het stierenfeest Toro de la Vega blijft verboden. Sinds 2016 is het niet meer toegestaan om de stier tijdens het evenement te doden of verwonden, nadat de deelstaat Castilië en León dit besloot. De gemeente Tordesillas ging in hoger beroep om dit wrede stierenfeest alsnog door te laten gaan, maar het hooggerechtshof in Spanje geeft de deelstaat Castilië en León gelijk; het verbod blijft geldig.

Toro de la Vega
Op de tweede dinsdag van september werd in Tordesillas een stier op middeleeuwse wijze opgejaagd worden door honderden mannen te voet en te paard, en vervolgens met lansen aangevallen en gedood, tijdens de lokale festiviteiten van Tordesillas.

Het evenement stond jarenlang onder discussie bij de publieke opinie. In mei 2016 besloot de regering van de deelstaat Castilië en León dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier dankzij de nationale en internationale druk. Ook gaf ze aan dat Toro de la Vega niet meer past bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving.

De wet van de deelstaat Castilië en León dicteert echter wel dat alle stieren die gebruikt worden in evenementen binnen de 24 uur er na gedood moeten worden. Dit betekent in wezen dat de stier niet in het bijzijn van het publiek, maar buiten het zicht ervan gedood wordt. Toro de la Vega is nu omgezet tot een stierenren zonder bloed dat bekend staat als Toro de la Peña.

Jarenlange campagne
Sinds 2006 heeft CAS International samen met de Spaanse dierenpartij PACMA en later ook HSI samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit evenement. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan van Toro de la Vega bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland is er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren. Aan het begin van onze campagne kende niemand eigenlijk het bestaan van Toro de la Vega in Tordesillas. Veel organisaties en individuen hebben zich in de loop der jaren zich aangesloten bij de strijd tegen Toro de la Vega.

Documentaire Toro de la Vega
In september 2015 reisde Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl (nu AnimalsToday.nl) met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. AnimalsToday.nl maakte een documentaire over Toro de la Vega:

We zijn zeer tevreden met dit succes. Maar er moet nog veel meer gebeuren om het stierenleed in Spanje te stoppen, zowel in de arena als tijdens dorpsfeesten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details