Platform over schenken, erven en nalaten
Trombosestichting: voor een toekomst zonder tromboseleed
Tom Bos, directeur van de Trombosestichting.

Trombosestichting: voor een toekomst zonder tromboseleed

Ieder uur krijgen maar liefst 11 mensen trombose. Trombose is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel, bijvoorbeeld in een been, de longen, het hart of de hersenen. Iedere dag overlijden maar liefst 40 mensen aan de gevolgen van trombose. De Trombosestichting financiert wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken, preventie en behandeling van trombose, om tromboseleed te verzachten. 

Tromboseleed verzachten

Al bijna vijftig jaar zet de Trombosestichting zich in voor een toekomst zonder tromboseleed. “Jaarlijks worden zo’n 100.000 mensen, jong en oud, getroffen door een bloedstolsel in de ader of slagader. Dit veroorzaakt een hoop leed”, vertelt Tom Bos, directeur van de Trombosestichting. “Mensen kunnen overlijden aan de gevolgen van trombose. Anderen krijgen te maken met grote restschade, zoals chronische pijnklachten en vermoeidheid, waarbij de kwaliteit van het leven hard achteruit gaat.”

Financieren van onderzoek

De Trombosestichting financiert ieder jaar meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar trombose. Elk onderzoek voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en wordt uitgevoerd door gerenommeerde wetenschappers en onderzoeksgroepen van topinstituten in Nederland. “Zo ondersteunden wij dit jaar een klinisch onderzoek naar een dotterbehandeling bij een longembolie, waarmee de volledige bloedprop verwijderd wordt. Hierdoor kan de patiënt weer vrijer ademen”, aldus Bos. Ook loopt er een onderzoek naar de oorzaak van trombose bij CARIM Universiteit Maastricht. “Veel mensen die een trombose hebben gehad, horen van de arts dat de exacte oorzaak niet precies te achterhalen is. Er is nog veel meer onderzoek nodig, maar we hopen steeds meer te weten te komen over de ziekte en het verloop.” 

Voorlichting

Naast het financieren van onderzoek is het geven van voorlichting ook een belangrijke taak van de Trombosestichting. Zo zijn via de website gratis diverse brochures aan te vragen over de mogelijke oorzaken en symptomen van trombose. “Herken de symptomen. Want hoe eerder je er bij bent, hoe beter er op ingespeeld kan worden”, aldus Bos. 

Antistollingspas 

Voor mensen die anti-stollingsmedicatie gebruiken, is er de Antistollingspas. Op deze pas staan alle gegevens die van belang zijn rond behandelingen met bloedverdunners. Bos vertelt: “De Antistollingspas is gratis aan te vragen. Door bloedverdunners, oftewel anti-stollingsmedicatie, kunt u dan wel minder snel een trombose krijgen, maar u bloedt ook heviger en langer dan zonder bloedverdunners. Met deze pas kunt u overal laten zien dat u anti-stollingsmedicatie gebruikt. Zo kunnen behandelaars beter inspelen op uw medische situatie en wordt de kans op vervelende gevolgen van uw medicijngebruik verkleind.” 

Nalatenschappen

Mede dankzij de steun uit nalatenschappen kan structureel worden geïnvesteerd in onderzoek en voorlichting. “We zitten in een moeilijke periode”, vertelt Bos. “We komen als maatschappij net uit een pandemie en hebben op dit moment door verschillende oorzaken een slecht economisch milieu. Dit maakt het voor ons steeds moeilijker om donaties te krijgen. Daarom worden donaties uit nalatenschappen voor ons steeds belangrijker. Want één ding is zeker: de strijd tegen trombose moet onverminderd doorgaan, nu en in de toekomst!” 

Elke gift, groot of klein, is waardevol en zal volledig ten goede komen aan het werk van de Trombosestichting. Als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is de Trombosestichting vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Daarnaast is de Trombosestichting een door het CBF erkend goed doel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details