Platform over schenken, erven en nalaten
Tweede Kamer neemt motie over onderzoek naar kattenbeleid Vlaanderen aan

Tweede Kamer neemt motie over onderzoek naar kattenbeleid Vlaanderen aan

De door William Moorlag (PVDA) ingediende motie om in Nederland gedegen onderzoek te doen naar de chip- en castratieplicht bij katten is vandaag aangenomen in de Tweede Kamer. In Vlaanderen is castratie en chippen van alle katten al ingevoerd en dit heeft het zwerfkattenprobleem daar sterk verminderd. DierenLot is groot voorstander van een castratie- en chipplicht voor katten in Nederland en is dan ook zeer verheugd over deze uitkomst.

In de totstandkoming van deze motie speelde DierenLot, samen met onder andere Zwerfkatten Nederland, een voortrekkersrol. Niet alleen roept DierenLot alle lange tijd op tot het navolgen van de Vlaamse castratieplicht  voor alle katten, maar ook is DierenLot nauw betrokken bij het zwerfkattenproject in Zeeland, waar natuurbeschermingsorganisaties en dierenbeschermingsorganisaties intensief samenwerken om de overlast van zwerfkatten terug te dringen.

Op het Landelijk Congres Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot van 9 november jl. waren onder andere Vlaams Minister voor dierenwelzijn Ben Weyts en PVDA Kamerlid William Moorlag aanwezig om tijdens een debat de ervaringen in Nederland en België uit te wisselen voor wat betreft dierenwelzijn. Tijdens dit debat werd onder andere duidelijk dat  de invoering van een landelijke chipplicht voor katten niet alleen tot een beter dierenwelzijn maar ongetwijfeld ook tot een breed maatschappelijk draagvlak in de samenleving. Immers: met meer dan 4 miljoen huishoudens met een of meerdere huisdieren en de grote hoeveelheid mensen die zich zorgen maken over de natuur wordt dit een steeds belangrijker onderwerp. Het onlangs verschenen rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden bevestigt dat vrijwel alle Nederlanders zeggen dat het welzijn van dieren hen aan het hart gaat.

DierenLot hoopt dat het onderzoek snel opgestart kan worden en dat een landelijke castratie- en chipplicht niet ver weg meer is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details