Platform over schenken, erven en nalaten
UNICEF: Catastrofe dreigt voor 10 miljoen ernstig ondervoede kinderen
©UNICEF/UN0602381/Ralaivita

UNICEF: Catastrofe dreigt voor 10 miljoen ernstig ondervoede kinderen

UNICEF waarschuwt dat wereldwijd de levens van 10 miljoen ernstig ondervoede kinderen op het spel staan. Onder meer in de Hoorn van Afrika verslechtert de toch al zeer zorgelijke situatie razendsnel door de aanhoudende droogte, de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de COVID-19-pandemie. Het aantal acute gevallen van ernstige ondervoeding neemt ook in andere delen van de wereld dramatisch toe. Tegelijk stijgen de kosten van therapeutische voeding die de levens van deze kwetsbare kinderen kan redden.

Wereldwijd lijden op dit moment minstens 13,6 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan ernstige acute ondervoeding. En dat worden er snel meer. Alleen al in de Hoorn van Afrika verwacht UNICEF dat het aantal ernstig ondervoede kinderen op korte termijn zal stijgen van 1,7 miljoen naar 2 miljoen kinderen. Maar ook in andere regio’s, zoals Zuid-Azië, zijn de cijfers zeer zorgwekkend. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Child Alert van UNICEF.  

Uit het rapport blijkt ook dat minstens 10 miljoen ernstig ondervoede kinderen geen toegang hebben tot de juiste behandeling. UNICEF behandelt ondervoede kinderen op veel plekken in de wereld met kant-en-klare therapeutische voeding. Maar door de stijgende voedselprijzen nemen ook de kosten van deze therapeutische voeding toe, terwijl de financiering van regeringen en donoren achterblijft. Daardoor zullen nog minder kinderen toegang hebben tot levensreddende behandeling en lopen binnen afzienbare tijd de levens van nog eens 600.000 extra kinderen gevaar.   

FOTO UNICEF | Een ondervoed kind krijgt kant-en-klare therapeutische voeding in het Higlo vluchtelingenkamp in Gode, Ethiopië. UNICEF ondersteunt mobiele gezondheidsteams die levensreddende zorg verlenen aan de door droogte getroffen gemeenschappen. Na drie mislukte opeenvolgende regenseizoenen heeft de Hoorn van Afrika te maken met een van de ergste droogtes in decennia. In totaal zijn 1,7 miljoen kinderen in het gebied ernstig ondervoed.

Voor miljoenen kinderen per jaar maken de zakjes therapeutische voeding letterlijk het verschil tussen leven en dood. Bij ernstige ondervoeding is een kind veel te dun voor zijn of haar lengte, wat zorgt voor een zeer verzwakt immuunsysteem. De gevolgen zijn enorm: wereldwijd is ernstige ondervoeding de doodsoorzaak bij een op de vijf kinderen onder de 5 jaar. Om te overleven zijn ernstig ondervoede kinderen aangewezen op therapeutische voeding. 

UNICEF waarschuwt dat de financiering van hulp voor ernstig ondervoede kinderen nu al tekort schiet en naar verwachting de komende jaren verder zal afnemen. UNICEF roept regeringen en donoren daarom met klem op om financiering snel en structureel uit te breiden. ‘Er is geen enkele reden waarom een ​​kind aan ernstige ondervoeding zou moeten lijden. We kunnen dat voorkomen, maar dan moet er wel snel worden gehandeld. Er is nog maar bitter weinig tijd voordat deze situatie veel en veel erger wordt’, aldus UNICEF-directeur Catherine Russell.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details