Platform over schenken, erven en nalaten
UNICEF: Corona dwingt miljoenen kinderen tot kinderarbeid

UNICEF: Corona dwingt miljoenen kinderen tot kinderarbeid

Miljoenen kinderen lopen het risico te worden gedwongen tot kinderarbeid door de coronacrisis, dat zegt UNICEF op basis van een rapport dat vandaag uitkomt, op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Het rapport waarschuwt dat kinderarbeid voor het eerst sinds 20 jaar zal toenemen.
‘Aangezien de pandemie veel gezinsinkomens wegneemt, moeten veel meer kinderen hun toevlucht nemen tot kinderarbeid’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘We moeten voorkomen dat de coronacrisis een kinderrechtencrisis wordt. Sociale bescherming is van cruciaal belang om hulp te bieden aan de meest kwetsbare kinderen.’
Volgens het rapport van UNICEF en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) kan corona leiden tot een toename van armoede en dus tot een toename van kinderarbeid, nu gezinnen alles moeten inzetten om te overleven. Studies tonen aan dat een stijging van de armoede met één procent leidt tot een toename van de kinderarbeid in bepaalde landen met ten minste 0,7 procent.
Naarmate de armoede door de coronacrisis wereldwijd toeneemt, scholen sluiten en de beschikbaarheid van sociale voorzieningen afneemt, moeten meer kinderen noodgedwongen aan het werk. ‘Dit toont aan dat kinderen de onzichtbare slachtoffers zijn van corona. We moeten ervoor zorgen dat kinderen en hun families een crisis kunnen doorstaan. Goed onderwijs, sociale bescherming en betere economische kansen kunnen het verschil maken’, aldus Laszlo.
Dit rapport laat ook zien dat kinderarbeid toeneemt naarmate meer scholen sluiten tijdens de pandemie. Tijdelijke schoolsluitingen treffen momenteel meer dan 1 miljard leerlingen in meer dan 130 landen. Zelfs als de lessen opnieuw beginnen, kunnen sommige ouders door wegvallende inkomsten hun kinderen niet meer terug naar school sturen.
Om de dreiging van de toename van kinderarbeid het hoofd te bieden, moeten er maatregelen worden genomen. Dit vraagt om meer sociale bescherming, betere toegang tot krediet voor arme huishoudens, bevordering van waardig werk voor volwassenen, maatregelen om kinderen weer naar school te krijgen inclusief de afschaffing van schoolgeld. Daarnaast moeten er meer middelen komen voor arbeidsinspecties en wetshandhaving.
UNICEF en ILO ontwikkelen momenteel een simulatiemodel om te kijken naar de impact van corona op kinderarbeid wereldwijd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details