Platform over schenken, erven en nalaten
UNICEF: Kindersterfte kan met 6.000 kinderen per dag toenemen door impact corona

UNICEF: Kindersterfte kan met 6.000 kinderen per dag toenemen door impact corona

Het komende half jaar kunnen elke dag 6.000 meer kinderen sterven door de impact van de coronacrisis op onder meer de gezondheidszorg. Dat zegt UNICEF op basis van een vandaag gepubliceerd onderzoek in The Lancet Global Health Journal.In het ergste geval kan het aantal kinderen dat sterft vóór hun vijfde levensjaar voor het eerst in decennia toenemen. Een horrorscenario dat we hoe dan ook moeten voorkomen,’ aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. 

Het onderzoek laat een mogelijke toename van kindersterfte zien van 1,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Dat komt bovenop de 2,5 miljoen kinderen die buiten de coronacrisis de komende zes maanden al om uiteenlopende redenen zouden zijn overleden. Daarmee dreigt bijna een decennium aan vooruitgang om kindersterfte terug te dringen verloren te gaan. Laszlo: ‘We moeten ervoor waken dat kinderen de onzichtbare slachtoffers worden van deze crisis. Al die kinderlevens mogen we niet verloren laten gaan.’

In landen met een zwakke gezondheidszorg veroorzaakt het coronavirus verstoringen in de medische diensten en toegang tot voedsel. Bezoeken aan gezondheidscentra nemen af als gevolg van lockdowns, avondklokken en transportverstoringen, en omdat gemeenschappen bang zijn voor infectie. Uit het onderzoek blijkt dat als de reguliere gezondheidszorg wordt verstoord en de toegang tot voedsel wordt verminderd, de toename van sterfgevallen onder kinderen enorm zal zijn.

Volgens de analyse zijn de 10 landen die het meest risico lopen op extra kindersterfte: Bangladesh, Brazilië, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, India, Indonesië, Nigeria, Pakistan, Oeganda en Tanzania. Naast de geschatte stijging van kindersterfte is UNICEF ook verontrust over andere gevolgen van de pandemie voor kinderen:

• Naar schatting zit 1,8 miljard (77 procent) van de kinderen onder de 18 jaar door corona in thuisquarantaine, verspreid over 132 landen.
• Bijna 1,3 miljard studenten (meer dan 72 procent) gaan niet naar school als gevolg van landelijke schoolsluitingen in 177 landen.
• Bijna 370 miljoen kinderen in 143 landen missen hun schoolmaaltijd, vaak de enige betrouwbare bron van dagelijkse voeding.
• Meer dan 117 miljoen kinderen lopen in 37 landen hun vaccinatie tegen mazelen mis.

UNICEF Nederland is deze week een campagne gestart voor de honderden miljoenen kinderen die de onzichtbare slachtoffers zijn van de coronacrisis. Kinderen lijken minder vatbaar voor het virus, maar lopen tegelijk veel schade op. Velen verliezen de basiselementen voor een goede toekomst: van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot een veilig thuis. De gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen staan op het spel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details