Platform over schenken, erven en nalaten
Nieuws

UNICEF maakt groot graffitikunstwerk voor miljoenen kinderen op de vlucht

UNICEF maakt een graffitikunstwerk om aandacht te vragen voor de 32 miljoen kinderen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Unknown-1

2 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

UNICEF maakt een graffitikunstwerk om aandacht te vragen voor de 32 miljoen kinderen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Op donderdag 10 december wordt het kunstobject door presentator Défano Holwijn onthuld in de NDSM-loods in Amsterdam. Ambassadeurs Guus Meeuwis en Ranomi Kromowidjojo, als ook zangeres Sterre Koning zijn daarbij aanwezig.

‘Het idee heerst dat kinderen nauwelijks door corona worden getroffen,’ zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. ‘Maar de coronacrisis is wel degelijk een kindercrisis, vooral voor kinderen op de vlucht. Zij worden meer dan ooit op grote schaal geraakt door alle indirecte gevolgen.’ Met het kunstwerk wil UNICEF laten zien hoe groot de impact is van de coronapandemie op vluchtelingenkinderen. En tegelijk deze kinderen hoop geven, door de dozen van wensen te voorzien voor een beter 2021. 

De kunstenaars

Het ontwerp en het kunstwerk zijn gemaakt door Stein en Wessel Koning. Met hun initiatief Ikwilgraffiti geven ze onder andere workshops aan kwetsbare kinderen in Nederland. De broers maken al twintig jaar kunst en zijn gespecialiseerd in fotorealistische graffiti en graffiti-letters. Stein Koning: ‘We zetten ons graag in voor onze wereld en onze medemens, zeker vluchtelingkinderen kunnen wel wat extra kleur in hun leven gebruiken.’

Het kunstobject

Het kunstobject bestaat uit zo’n 400 lege UNICEF-dozen, vergelijkbaar met de hulpgoederenpakketten die wereldwijd uitgedeeld worden aan kinderen en families. De bovenkant van de dozen is door de graffiti-artiesten voorzien van een schildering. Een deel van de installatie zal ter plekke worden opgebouwd en door de kunstenaars gesigneerd. Het hele kunstwerk heeft een omtrek van 4 x 34 meter.

Vanuit de gedachte dat 2020 voor iedereen een lastig jaar is geweest, worden op de dozen positieve boodschappen geschreven voor een beter 2021 voor kinderen op de vlucht. De aanwezige ambassadeurs, zangeres Sterre Koning en UNICEF-vrijwilligers zullen de eerste, hoopvolle wensen voor in het nieuwe jaar opschrijven.

De reis van de pakjes

De kunstinstallatie wordt aan het einde van de dag weer uit elkaar gehaald. Een vrijwillige koerier neemt de eerste doos symbolisch in ontvangst door UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. Daarna worden de dozen afgeleverd aan UNICEF-vrijwilligers door het hele land. Deze vrijwilligers vragen aan scholen, gemeenten, prominenten, buren, ouders en kinderen om ook persoonlijke wensen voor gevluchte kinderen in Syrië, Jordanië en Libanon op hun doos te schrijven en deze op social te delen. Een aantal dozen wordt als collectors item tentoongesteld in het hart van de graffitiwereld, ’s werelds grootste straatkunstmuseum STRAAT in Amsterdam. 

De beschilderde dozen maken deel uit van de campagne ‘Kies je pakje voor een beter 2021’. Met de hashtag #ikkies roept UNICEF heel Nederland op een pakje te kiezen voor een betere toekomst voor kinderen op de vlucht. Het pakje kan online worden gevolgd, van pakhuis of opslag in de Midden-Oosten-regio tot het eindpunt. Met deze pakjes en andere hulpmiddelen zorgt UNICEF in de vluchtelingen- en ontheemdenkampen voor de eerste levensbehoeften. Zie voor meer informatie: https://www.unicef.nl/pakje 

De coronacrisis is een kindercrisis

Wereldwijd zijn er zo’n 32 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld, dat is twee keer het aantal inwoners in Nederland. De coronacrisis heeft het leven van deze kinderen nog eens extra onder druk gezet. Door de crisis is de armoede in de vluchtelingenkampen drastisch toegenomen, duizenden kinderen gaan met honger naar bed. Jongeren zijn hun toekomstperspectief kwijt. Kinderen kunnen niet naar school of moeten de straat op om te bedelen. Meisjes worden noodgedwongen uitgehuwelijkt. Dat maakt de coronacrisis ook een kindercrisis.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details