Platform over schenken, erven en nalaten
UNICEF: Na 100 dagen oorlog in Oekraïne zijn de gevolgen voor kinderen verwoestend
Terwijl de vijandelijkheden in Oekraïne voortduren, vluchten kinderen en hun families naar veiligere plaatsen in de westelijke regio’s van het land. FOTO UNICEF

UNICEF: Na 100 dagen oorlog in Oekraïne zijn de gevolgen voor kinderen verwoestend

Elke dag worden in de oorlog in Oekraïne minimaal twee kinderen gedood en raken meer dan vier kinderen gewond. Bijna twee op de drie kinderen zijn voor het geweld op de vlucht. Drie miljoen kinderen in Oekraïne en meer dan 2,2 miljoen kinderen in landen die vluchtelingen opvangen, hebben onmiddellijk humanitaire hulp nodig. De gevolgen van de oorlog zijn verwoestend voor kinderen op een schaal die niet meer is voorgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag is het 1 juni, de Internationale Dag van het Kind. Ook is het bijna de honderdste dag van de oorlog in Oekraïne die de levens van miljoenen kinderen verwoest. Bij aanvallen met explosieve wapens in bevolkte gebieden worden elke dag minstens twee kinderen gedood en vier verwond. Infrastructuur waarvan veel kinderen afhankelijk zijn, zoals scholen en ziekenhuizen, zijn beschadigd of vernietigd. Ten minste 256 gezondheidscentra en honderden scholen zijn getroffen. Tegelijkertijd worden de omstandigheden voor kinderen in Oost- en Zuid-Oekraïne steeds wanhopiger. 

De oorlog in Oekraïne heeft een acute kinderbeschermingscrisis veroorzaakt. ‘Kinderen die op de vlucht zijn voor geweld lopen groot risico op het kwijtraken van hun ouders, geweld, misbruik, seksuele uitbuiting en mensenhandel. De kinderen zijn blootgesteld aan diep traumatische gebeurtenissen. Deze kinderen hebben dringend behoefte aan veiligheid, stabiliteit, kinderbescherming en psychosociale ondersteuning – vooral ook kinderen die niet begeleid zijn of zijn gescheiden van hun familie. Maar boven alles hebben ze vrede nodig’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.  

UNICEF roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en aanvallen op civiele infrastructuur moet stoppen. 

UNICEF werkt in Oekraïne en de aangrenzende landen dag en nacht om kinderen en hun families humanitaire hulp te bieden. In Oekraïne heeft UNICEF noodgoederen gedistribueerd voor meer dan twee miljoen mensen. UNICEF geeft toegang tot schoon water aan meer dan 2,1 miljoen mensen in gebieden waar faciliteiten beschadigd of vernietigd zijn. UNICEF biedt meer dan 610.000 kinderen en verzorgers geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Daarnaast verstrekt de organisatie leermiddelen aan 290.000 kinderen. Bijna 300.000 kwetsbare gezinnen hebben zich ingeschreven voor het humanitaire geldhulpprogramma (‘cash assistance’) van UNICEF. 

In landen die Oekraïense vluchtelingen opvangen, ondersteunt UNICEF lokale diensten bij het beschermen van de meest kwetsbare kinderen. Grenswachten worden getraind om mensenhandel tegen te gaan. UNICEF helpt scholen om vluchtelingenkinderen op te vangen en les te geven. Ook voorziet UNICEF kinderen van medische benodigdheden en worden speel- en leercentra opgezet die jonge kinderen structuur en rust bieden. Er zijn inmiddels 25 Blue Dots van UNICEF-UNHCR ingericht: veilige ruimtes langs belangrijke vluchtroutes in Moldavië, Roemenië, Polen, Italië, Bulgarije en Slowakije, waar gezinnen hulp kunnen krijgen. 

In Nederland zorgt UNICEF ervoor dat onbegeleide Oekraïense kinderen niet van de radar verdwijnen. Ook ondersteunt UNICEF kindvriendelijke opvang voor vluchtelingen. Onder Nederlandse kinderen heeft UNICEF Nederland onderzocht wat de mentale impact van de oorlog is. Hieruit blijkt dat de oorlog in Oekraïne kinderen en jongeren in Nederland volop bezighoudt. Meer dan de helft van de 10- tot 18-jarigen denkt er vaak of regelmatig aan. Bij twee van de drie jongeren gaat dat gepaard met vervelende gevoelens zoals boosheid, verdriet of angst. Het is van belang dat kinderen en jongeren thuis en op school over hun zorgen kunnen praten. Om dit mogelijk te maken, zijn 40.000 leerkrachten door UNICEF voorzien van gesprekstips. Daarnaast geeft UNICEF gastlessen in groep 6, 7 en 8 om meer uitleg te geven over de oorlog en de desastreuze gevolgen ervan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details