Platform over schenken, erven en nalaten
Unieke samenkomst TBC- en HIV-experts in Scheveningen

Unieke samenkomst TBC- en HIV-experts in Scheveningen

Wolfheze Workshops legt focus op alarmerende tandem van infectieziekten

Internationale experts op het gebied van tuberculose- (TBC-) en HIV-bestrijding komen vandaag bijeen in Scheveningen tijdens de Wolfheze Workshops. De alarmerende tandem van TBC/HIV in de Europese regio vraagt om een gezamenlijke aanpak in de bestrijding van deze infectieziekten. KNCV Tuberculosefonds en de mede-organisatoren, de wereldgezondheidsorganisatie (WHO/Europe) en het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) benadrukken de urgentie en streven naar concrete stappen om de samenwerking te versterken. 

Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan overlijden. De meest recente cijfers van ECDC tonen aan dat in 2017 bij 275.000 mensen in de Europese regio TBC werd geconstateerd. De WHO/Europe schat dat daarvan 27.000 mensen ook met HIV zijn besmet. “TBC en HIV gaan helaas hand in hand: mensen met HIV lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van TBC én TBC is de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met HIV”, aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds. In veel landen boekt de gezamenlijke bestrijding van TBC en HIV echter nog onvoldoende vooruitgang. De bijeenkomst in Scheveningen is gericht op het maken van concrete stappen om de zorg voor mensen met TB/HIV te verbeteren.

Een geïntegreerde, patiëntgerichte aanpak van TBC/HIV-zorg is al ruim vijftien jaar een van de speerpunten van het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds, dat geldt als internationaal expertisecentrum op het gebied van TBC-bestrijding. Van Weezenbeek: “Onze projecten hebben aangetoond dat effectieve samenwerking ons in staat stelt om mensen met TBC en HIV tijdig op te sporen, hen effectiever te behandelen en om stigma te reduceren. We moeten dit overal ter wereld tot de norm maken.”

In september 2018 organiseerde KNCV Tuberculosefonds voorafgaand aan de eerste algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York over tuberculose, al een TBC/HIV-ontbijtsessie. In Scheveningen wordt hier tijdens de openingsdag van de Wolfheze Workshops op doorgepakt. Morgen en overmorgen ligt de focus volledig op TBC-bestrijding in West-Europa, Oost-Europa en Centraal-Azië met als thema ‘het vertalen van VN-beloften naar daden’. In totaal zijn bij de verschillende sessies 150 experts uit 31 landen aanwezig.

Wolfheze Workshops
In 1990 werd door KNCV Tuberculosefonds in Wolfheze (nabij Arnhem) voor de eerste keer een internationale workshop georganiseerd waar experts de nodige interventies bespraken om TBC in Europa te elimineren. In de bijna 3 decennia hierna is dit evenement iedere twee jaar georganiseerd en de naam en de geest van de eerste ‘Wolfheze Workshops’ zijn behouden. Dit jaar vindt het plaats in het Bilderberg Europa Hotel in Scheveningen (15 t/m 17 mei).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details