Platform over schenken, erven en nalaten
Uw nalaten­schap brengt ons dichter bij de oplossing voor MS

Uw nalaten­schap brengt ons dichter bij de oplossing voor MS

Wel weten we dat meerdere factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van MS, zoals vrouw of man zijn, vitamine D en infectie met het Epstein-Barr virus. Ook erfelijke factoren, onze genen, dragen bij. Zo kregen Jacqueline en haar zus Yolanda beiden MS, een kans van slechts 2 procent.

Meer dan 230 genen dragen bij aan het ontwikkelen van MS

Onderzoek bij eeneiige tweelingen uit de jaren 80 liet zien dat genen een rol spelen. MS wordt echter niet veroorzaakt door één gen. Sterker nog, er zijn inmiddels 233 erfelijke factoren gevonden die verband houden met MS. Hoe meer van deze risico-genen aanwezig zijn, hoe groter de kans is op het krijgen van MS. Met deze kennis begrijpen wetenschappers dus beter waarom sommige mensen kwetsbaarder zijn om de ziekte te ontwikkelen. Ook geeft onderzoek naar erfelijke factoren nieuwe inzichten over het ziektemechanisme.

Vorig jaar namen onderzoekers, uit verschillende landen over de hele wereld de genen van ruim 47.000 MS-patiënten en 68.000 gezonde deelnemers onder de loep. Hieruit bleek dat de meeste van de afwijkende genen bij mensen met MS het afweersysteem beïnvloeden. Zowel afweercellen in het bloed (T- en B-cellen) als afweercellen in de hersenen (microgliacellen) zijn betrokken. Het onderzoek leidt zo tot inzicht in welke cellen en processen een rol spelen in MS.

Omdat wetenschappers nu meer weten over de genen die betrokken zijn bij MS, kunnen ze verder onderzoek doen naar de effecten op de cellen waarin deze genen vooral tot uiting komen. In de toekomst kunnen ze met deze informatie mogelijk op zoek naar een manier om de ziekte te stoppen of zelfs te voorkomen.

In het MS Centrum ErasMS worden mensen met MS gevolgd voor onderzoek. Zo kan het centrum bijdragen aan het internationale MS-genetica consortium en andere grote internationale onderzoeken. ErasMS heeft deze zogenaamde cohorten kunnen opbouwen mede dankzij de structurele ondersteuning van Stichting MS Research. Van alle subsidies die Stichting MS Research toekent, is ongeveer de helft voor onderzoek naar de oorzaken van MS. Zo dragen donateurs bij aan het vinden van alle oorzaken van MS.

Door nalatenschappen en (periodieke) giften van donateurs kan Stichting MS Research o.a. dit onderzoek subsidiëren. Onderzoek vindt plaats bij de academische MS-centra in Nederland, waaronder ErasMS en de Nederlandse Hersenbank voor MS. 


Wilt u zelf een concrete bestemming geven aan uw (periodieke) gift of nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat u affiniteit hebt met een bepaald type onderzoek of omdat u één van de andere activiteiten van Stichting MS Research een warm hart toedraagt? U kunt dit vanzelfsprekend op voorhand aangeven en wij zorgen ervoor dat uw nalatenschap uw concrete bestemming krijgt. Het hoeft uiteraard niet, dan wordt uw nalatenschap geheel aan wetenschappelijk onderzoek besteed. Wij kunnen u begeleiden bij het vinden van een notaris bij u in de buurt en/of andere zaken. 

Neem hiervoor gerust contact met ons op via tel. 071 – 5 600 500. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details