Platform over schenken, erven en nalaten
Vluchtelingencrisis Noordoost Syrië begint nu pas echt

Vluchtelingencrisis Noordoost Syrië begint nu pas echt

Al 12.000 Syriërs gevlucht naar Irak; VN verwacht er 50.000

Hoewel de Turkse wapens zwijgen en de crisis in Noordoost Syrië uit de media is verdwenen, komt de vluchtelingenstroom nu pas echt op gang. Vooral Koerden en Assyrische christenen uit het bedreigde gebied drommen samen voor de Syrisch-Iraakse grens. ZOA start daarom een Noodhulpcampagne voor deze vluchtelingen in Noord-Irak.

Al meer dan 12.000 vluchtelingen uit Syrië zijn de afgelopen twee weken de grens met Noord-Irak overgestoken. Volgens de VN kan dit oplopen naar meer dan 50.000. “We staan nog maar aan het begin van deze crisis”, zegt Esther Grisnich, ZOA-landendirecteur in Irak. “Er mag dan wel een tijdelijke wapenstilstand zijn, maar Turkije heeft de bufferzone langs de grens al ingenomen. Dat gebied is helemaal gezuiverd van Koerden, christenen en andere bevolkingsgroepen.”

Omdat veel van deze mensen niet onder het regime van Assad willen leven, vluchten ze naar Noord-Irak. Grisnich: “Een crisis plan je nooit, maar nu is de timing echt verschrikkelijk. De winter staat hier voor de deur. Vanaf november kan het heel koud worden, kouder dan in Nederland. We zien hier vrouwen, kinderen en ouderen binnenkomen met niet meer dan een plastic tasje met kleding. Bovendien worden de vluchtelingen gehuisvest in oude vluchtelingenkampen waar de tenten op instorten staan.” Om de toestroom op te kunnen vangen koopt ZOA nu onder andere kachels, winterkleding en hygiëneproducten in om uit te kunnen delen.

Volgens hulpverleners in het grootste vluchtelingenkamp (Bardarash) hebben de vluchtelingen die nu binnenkomen opvallend vaak last van depressie, angst en de eerste symptomen van een posttraumatische stressstoornis. “Deze mensen hebben al zoveel voor hun kiezen gehad in de afgelopen jaren”, weet Esther Grisnich. “Ze zijn verschrikkelijk bang wat er met de achtergebleven familie en vrienden gebeurt. Maar ook hun eigen toekomst zien ze in duigen vallen.”

Hoewel de eerste hulppakketten al zijn geregeld door de VN, blijkt het aantal vluchtelingen veel hoger te zijn dan was ingeschat. “Het aantal vluchtelingen kan wel oplopen tot boven de 50.000. Om iedereen te kunnen helpen, is extra hulp nodig. Daarom starten we deze noodhulpactie”, aldus de noodkreet van Esther Grisnich.

Hoe helpen?

Via de website van ZOA kunnen mensen meehelpen door een of meer noodpakketten te doneren. Een noodpakket van €55 bevat (afhankelijk van de behoefte)  bijvoorbeeld dekens, een tent, hygiëne-artikelen, een watertank en kookgerei.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details