Platform over schenken, erven en nalaten
Vrouwenrechten langs de ‘Rio Ichilo’

Vrouwenrechten langs de ‘Rio Ichilo’

Rosa Chao is een vrouw van begin 50, getrouwd, moeder en oma van twaalf kleinkinderen. Ze woont op een zeer afgelegen plek in Bolivia. Om er te komen, moet je drie uur in een bootje zitten en twee uur door het oerwoud lopen. Mensen met een Missie steunt Rosa en haar team. Samen werken we aan gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in het gebied.

De scheiding tussen de Boliviaanse provincies Cochabamba en Santa Cruz wordt gevormd door ‘Rio Ichilo’. Langs deze rivier wonen verschillende gemeenschappen. De ‘dorpjes’ bestaan uit niet meer dan een paar kleine huisjes en hutjes, waar grote families wonen. Tussen de huisjes scharrelen honden, kippen, kuikentjes en hier en daar een verdwaalde kat.

De rivier

Mensen met een Missie

Rosa Chao onderweg op de rivier.

 

De rivier garandeert de leefbaarheid van het gebied. Er kan gevist worden en er is water om gewassen te verbouwen zoals cacao, bakbananen, mango’ s en andere  tropische vruchten. De meerderheid van de inwoners van de gemeenschappen stamt af van de inheemse bevolkingsgroepen de Aymara en Quechua. Het leven is hard langs de rivier. “Klimaatverandering is hier voelbaar”, zegt Rosa Chao, “het weer is zeer onvoorspelbaar geworden en door extreme regenval heeft de rivier grote delen van het land meegesleurd.”

Huiselijk geweld

Dit gebied vormt het werkgebied van Rosa en haar team. Met een bootje gaan ze langs de verschillende gemeenschappen om workshops te geven over gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Doel is om het huiselijk geweld af te doen nemen, wat een groot probleem is in dit gebied.

Tienerzwangerschappen

Mensen met een Missie

Er is water om gewassen te verbouwen zoals cacao, bakbananen, mango’s en andere tropische vruchten.

 

Rosa Chao vertelt de moeders hoe ze hun dochters seksuele voorlichting kunnen geven. Het aantal tienermoeders in de gemeenschap is namelijk groot. Vaak zijn het mannen van buiten de gemeenschap die de meisjes zwanger maken. Ze zijn alweer vertrokken voor ze zelfs weten dat ze vader worden. Deze meisjes van maar 14, 15 jaar oud, kunnen niet meer – zoals gebruikelijk is – naar een nabijgelegen internaat om hun school af te ronden. Ze moeten thuis voor het kind zorgen. “Meisjes zijn vereerd door de aandacht van een man en weten niet wat de gevolgen zijn van hun handelen. Maar het is van groot belang voor de meisjes zelf én voor de gemeenschap dat ze naar school gaan.”

Sterke gemeenschap

Mensen met een Missie

De ‘dorpjes’ bestaan uit niet meer dan een paar kleine huisjes en hutjes, waar grote families wonen.

Niet alle vrouwen krijgen toestemming van hun man om naar de workshops van Rosa te komen. “Ik weet heel goed waarom”, zegt ze. “Sommige mannen zijn bang dat ze het thuis niet meer alleen voor het zeggen hebben. Maar, het is juist goed als vrouwen hun rechten kennen. Hoe mondiger vrouwen zijn, hoe beter het is voor de hele gemeenschap. Dan staan we sterker. Met mannen én vrouwen kunnen we beter het hoofd bieden aan alle bedreigingen van buitenaf.”

Mensen met een Missie

Mensen met een Missie steunt mensen zoals Rosa. Moedige mensen die op de vergeten plekken van de wereld opkomen voor hen die niet worden gehoord en gezien. Samen met hen bouwen we aan een wereld waarin ieder mens telt. Dit doen we in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Doe mee

Ook u kunt mensen als Rosa steunen. Onze contactpersoon Julie Mingeli kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn:

T: 06-57782964

E: [email protected]

Of kijk op

www.mensenmeteenmissie.nl/steun-ons

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details