Platform over schenken, erven en nalaten
ZOA helpt ruim een miljoen mensen in crisisgebieden

ZOA helpt ruim een miljoen mensen in crisisgebieden

De christelijke hulporganisatie ZOA heeft haar jaarverslag over 2018 gepubliceerd. Directeur Chris Lukkien kijkt terug op een veelbewogen jaar: ‘De beelden van de cholera-epidemie in Jemen en de verwoestende tsunami op Sulawesi zullen me bijblijven.’ ZOA biedt noodhulp in gevaarlijke gebieden waar maar weinig journalisten komen, zoals Afghanistan, Syrië en Noord-Nigeria. In 2018 kon de organisatie ruim een miljoen slachtoffers van rampen en conflicten helpen.

Toenemende nood

Lukkien wijst op de toenemende nood in de wereld: ‘De wereld staat in brand. Aan het begin van 2018 waren 68,5 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. Wij willen er juist voor deze kwetsbare mensen zijn.’ Jemen is een van de crisisgebieden waar ZOA-medewerkers in 2018 levensreddend werk deden. In het door oorlog verscheurde land kregen ruim 150.000 mensen hulp in de strijd tegen honger en cholera. ZOA gaat echter verder dan het bieden van noodhulp. Zo ontving de organisatie in 2018 toestemming om zich ook in Syrië te vestigen. Lukkien: ‘De registratie in Syrië geeft ons de kans om de komende jaren met teruggekeerde Syrische vluchtelingen hun bestaan weer op te bouwen.’’

Ruim 93 procent besteed aan doelstelling

ZOA prijst zich gelukkig met een betrokken achterban die ook het afgelopen jaar weer ruim heeft gegeven voor mensen die getroffen zijn door oorlogs-, of natuurgeweld. De inkomsten van ZOA vanuit de Nederlandse achterban en via institutionele donoren kwamen in 2018 uit op 50 miljoen. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2017. Daarbij komen nog inkomsten die via ZOA aan consortiapartners beschikbaar worden gesteld, een bedrag van ruim 8,5 miljoen. De uitgaven kwamen voor 93,4 procent direct ten goede aan de doelstellingen.

Het hele ZOA-jaarverslag 2018 is te vinden op www.zoa.nl/jaarverslag-zoa

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details