Platform over schenken, erven en nalaten
ZOA ondertekent brandbrief aan overheid om ook nu over grenzen heen te kijken

ZOA ondertekent brandbrief aan overheid om ook nu over grenzen heen te kijken

“Coronacrisis vraagt om wereldwijde solidariteit”

Veertig Nederlandse hulporganisaties roepen de overheid in een gemeenschappelijke verklaring op tot meer internationale coördinatie en solidariteit in het bestrijden van de corona-pandemie. “Ieder land heeft z’n eigen aanpak binnen de eigen landsgrenzen. Hoewel dat op korte termijn te begrijpen is, stopt het virus niet aan de grens.” Hulp aan landen met een zwakke gezondheidszorg is uiteindelijk ook in het Nederlands belang, stelt de verklaring. 

Het bestrijden van het coronavirus kunnen we niet alleen tot Nederland beperken. Het is een wereldwijde pandemie die ook wereldwijd moet worden aangepakt. Tot nu toe schort het aan internationale coördinatie in het bestrijden van het virus. Als we dat niet snel veranderen, snijden we onszelf in de vingers. Dat geldt zeker voor de open Nederlandse economie. Daarnaast is het ook een zaak van menselijke waarden: “Wereldwijd zullen we solidair moeten zijn met de kwetsbaren. Dat zijn we als mensen aan onszelf en aan elkaar verplicht. Maar dat is ook noodzakelijk voor de wereldwijde volksgezondheid, en dus in het Nederlands belang. Ook voor de economie en onze sociale zekerheid is het beteugelen van deze pandemie essentieel. (…) Zonder internationale solidariteit ondermijnen we niet alleen de aanpak van de pandemie, maar ook de waarden van onze samenleving.”

Hoewel de corona-epidemie in de meeste ontwikkelingslanden nog aan het begin staat, zijn de gevolgen al voelbaar. Door beperkende maatregelen wordt het werk van hulporganisaties belemmerd en de ongelijkheid tussen mensen vergroot. Maar vooral wordt er gevreesd voor de gevolgen als het virus zich steeds meer gaat verspreiden in landen waar mensen dicht op elkaar zitten in vluchtelingenkampen, de informatiestroom gebrekkig en onbetrouwbaar is en de hygiëne en de gezondheidszorg niet berekend zijn op dit coronavirus.

Daarom doen de veertig hulporganisaties een oproep aan de Nederlandse overheid: “Steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijk organisaties in die landen, is juist in deze tijd van crisis nodig en zou onderdeel moeten zijn van de noodmaatregelen die dit kabinet neemt. Tenslotte heeft António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, niet voor niets deze week landen opgeroepen om bij te dragen aan een internationaal noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details