Door een financiële bijdrage van 300.000 euro kunnen ZOA en Woord en Daad per direct aan de slag om levensreddende hulp te bieden. De hulporganisaties vangen vluchtelingen uit Tigray op in Sudan en in Ethiopië. Beide organisaties staan ook klaar om hulpgoederen binnen te brengen in Tigray zelf, zodra het gebied opengaat.
De noodhulp in Sudan richt zich op vluchtelingenkamp Um Rakouba, een locatie die is aangewezen als een uiteindelijke vestigingsplaats voor vluchtelingen. Er zijn al zo’n 11.000 mensen in Um Rakouba. Dit vluchtelingenkamp wordt met deze gezamenlijke actie de komende maanden van schoon drinkwater en hygiënepakketten voorzien.
Belangrijke eerste stap is het aanleggen van een grootschalig watersysteem in het kamp waardoor ongeveer 5.000 vluchtelingen dagelijks van drinkwater worden voorzien. Het systeem bevat een op zonne-energie werkende waterpomp dat water op 110 meter diepte omhoog brengt en dat via veel tappunten in het kamp verspreidt. Er wordt naar gestreefd om deze vóór de kerst werkend te krijgen. Ook zullen 5.000 vluchtelingen een hygiënepakket ontvangen. René Vlug van ZOA ziet dat de situatie zeer schrijnend is in de kampen. “Het gedeelte van Sudan waar de Ethiopische mensen nu naartoe vluchten is enorm droog, er groeit nauwelijks iets. Vluchten naar Sudan is echt een wanhoopsdaad.”
Woord en Daad en ZOA werken al jaren in Tigray zelf en kunnen daarom direct starten met het bieden van noodhulp zodra het conflictgebied weer toegankelijk is. Verwacht wordt dat de komende zes maanden 200.000 tot 1 miljoen mensen ontheemd zijn. AFAS Foundation zal ook ondersteunen in het lenigen van de nood die hierdoor is ontstaan.
De AFAS Foundation voelt zich sterk betrokken bij de regio, omdat het daar al langer actief is, vertelt Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation. “De AFAS Foundation heeft nu al voor het derde jaar samen met Woord en Daad een gezamenlijk programma rondom water, sanitatie en hygiëne voor een miljoen huishoudens in Tigray. Wij willen onze ogen niet sluiten voor het leed in deze humanitaire ramp en steunen onze partners in goede en slechte tijden. Vandaar dat wij, samen met twee familiestichtingen, nu een eerste aanzet geven tot noodhulp, in de hoop dat andere donoren snel ook bijdragen. Door in deze unieke combinatie samen op te trekken, kunnen we een krachtig verschil maken waarbij we noodhulp en ontwikkeling op de lange termijn met elkaar verbinden.”
Door onrust vanwege corona uitgestelde regionale en landelijke verkiezingen liepen begin november de spanningen in Ethiopië hoog op. Een aanval op de federale militaire basis in de provincie Tigray betekende de start van het militaire offensief. Als gevolg van het conflict zijn veel mensen op de vlucht geslagen en zijn er inmiddels vele slachtoffers gemeld. UNHCR rapporteert dat er al 49.370 vluchtelingen (waarvan zo’n 20.000 kinderen) uit Tigray de grens zijn overgestoken om in Sudan een veilig onderkomen te zoeken. In de komende zes maanden worden er ruim 200.000 vluchtelingen verwacht.