Fairtrade en Tony’s Chocolonely delen de urgentie om een leefbaar inkomen voor boeren te realiseren. Armoede is de oorzaak van alle ernstige problemen in de cacaosector, zoals moderne slavernij en kinderarbeid. Zonder een betere prijs voor cacaobonen is er geen mogelijkheid voor boeren om uit deze armoede te ontsnappen. Beide organisaties hebben samengewerkt om een nieuwe norm te zetten voor de industrie: de Living Income Reference Price. De organisaties roepen chocoladefabrikanten op om deze referentieprijs voor een leefbaar inkomen te betalen.
Extreme armoede is de hoofdoorzaak van urgente problemen in de cacaoketen zoals moderne slavernij, illegale kinderarbeid en ontbossing. Fairtrade en Tony’s Chocolonely delen een visie over de route naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren en bieden de industrie één gestandaardiseerde referentieprijs voor een leefbaar inkomen.
De Living Income Reference Price is de prijs die een boer zou moeten ontvangen voor één kilo cacaobonen om hem in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen. De prijs is gebaseerd op geavanceerde berekeningen, rekening houdend met variabelen zoals productiviteit, diversificatie van inkomen, land- en familiegrote. Betaling van deze referentieprijs voor leefbaar inkomen is de directe verantwoordelijkheid van de cacao industrie.
In deze samenwerking combineren de twee organisaties hun laatste inzichten met benchmarks opgesteld door de Living Income Community of Practice, een alliantie voor economisch stabiele plattelandsgemeenschappen in wereldwijde voedselketens. Het resultaat is een nieuwe referentieprijs van $2,20 per kg cacao voor Ivoorkust en $2,10 kg cacao voor Ghana. Samen voorzien deze landen in 60% van de wereldwijde cacaoproductie.
Fairtrade en Tony’s Chocolonely roepen alle chocoladefabrikanten op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een leefbaar inkomen de norm te maken. “Elk bedrijf dat de problemen in de cacao industrie serieus neemt, zal de daad bij het woord moeten voegen door deze referentieprijs te betalen. Zonder fatsoenlijke betaling zullen mensenrechten geschonden blijven worden. Onze referentieprijs biedt boeren de financiële ruimte om de noodzakelijke investeringen te doen in duurzame landbouw en een degelijk levensonderhoud.” Zegt Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland.
Voor Fairtrade producten geldt een minimumprijs dat als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen. Daarbovenop krijgen boeren- en arbeidersorganisaties een ontwikkelingspremie die ze naar eigen inzicht besteden, zoals aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs. Per 1 oktober 2019 stijgt de Fairtrade minimumprijs en -premie met 20% als een eerste stap om de industrie richting de referentieprijs te bewegen. Hiermee is het gat tussen de Fairtrade minimumprijs en de referentieprijs met 40% gevuld. Fairtrade gaat het gesprek aan met bedrijven om te kijken hoe zij de rest van het gaat kunnen gaan dichten. Maar uiteindelijk is het de keuze van het bedrijf of ze hun verantwoordelijkheid nemen om hun bijdragen aan het voorduren van deze mensonterende situatie of bijdragen aan de oplossing.
Tony’s heeft toegezegd de Living Income Reference Price per 1 oktober 2019 te betalen. Elk jaar berekent Tony’s Chocolonely de additionele premie om het gat tot de referentieprijs te dichten. Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer bij Tony’s Chocolonely legt uit dat het gaat om het betalen van een prijs die een leefbaar inkomen mogelijk maakt voor boerenfamilies. Sinds 2013 betaalt Tony’s een hogere prijs, bovenop de Fairtrade-premie, om boeren in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen.
Samen roepen de organisaties alle chocoladebedrijven op om de Living Income Reference Price als uitgangspunt te gebruiken.