De stierenvechtsector is hard getroffen door corona. Zo zijn er sinds het begin van de pandemie in Spanje, Frankrijk en Portugal de meeste stierengevechten en stierenfeesten geannuleerd. Hierdoor is twintig procent van de fokkers van vechtstieren in Andalusië failliet gegaan. Een sector die al financieel verzwakt was door de weerstand vanuit de samenleving en de impact van onze strijd.
Alhoewel de coronamaatregelen versoepeld zijn in Spanje en er al enkele stierengevechten hebben plaatsgevonden, gaan de bloedige spektakels in Pamplona dit jaar niet door. De stierenfeesten zijn momenteel niet toegestaan omdat het niet mogelijk is om in dit soort massa-evenementen 1,5 meter afstand te houden.
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) is opgelucht dat er weer dit jaar geen stieren opgejaagd zullen worden door de straten van Pamplona, en aan het einde van de dag een bloedige dood zullen sterven in de arena. Al jarenlang strijdt CAS, samen met lokale organisaties, tegen de stierenrennen van San Fermin. In 2019 nog filmde CAS het evenement dat direct plaatsvindt na de stierenrennen, waarbij jonge koeien door het publiek achternagezeten worden. In 2018 en 2017 hield de organisatie protesten in Nederland.
CAS International en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje. Dit is het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. Het doel is om het verborgen dierenleed in feesten en tradities in duizenden gemeenten aan het licht te brengen. Cruciale informatie die nodig is om onder andere de stierengevechten en de stierenrennen van Pamplona te stoppen. Maar ook de subsidies die gemeenten en provincies in de sector pompen worden onderzocht. Zo zijn de resultaten van drie autonome regio’s al bekend: Comunidad Valenciana, Catalonië en La Rioja. De cijfers uit Valencia waren ronduit schokkend, met 37 miljoen euro voor het pesten en mishandelen van stieren en koeien. CAS zal binnenkort meer onderzoeksresultaten van andere autonome regio’s publiceren.