Fairtrade staat voor duurzame productie, voor mens én milieu. Maar het is zoveel meer dan een keurmerk; het is een wereldwijde beweging. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade Nederland is verantwoordelijk voor het Fairtrade keurmerk in Nederland.
Peter d’Angremond, directeur bij Fairtrade Nederland: “We proberen zowel bedrijven als consumenten bewust te maken van het belang van eerlijke handel. Wanneer je producten met het Fairtrade keurmerk koopt, lever je al eenvoudig een concrete bijdrage. Maar alleen daarmee redden we het niet….”
“In Azië, Afrika en Zuid-Amerika leven veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. De opbrengst van de oogst is vaak te laag en zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. De armoede blijft in stand. Fairtrade Nederland doorbreekt deze vicieuze cirkel door boeren de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontwikkelen.”
‘Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden’
D’Angremond vertelt hoe: “Als eenling hebben boeren geen kans, maar als groep staan ze zoveel sterker! Als kleine boeren samenwerken in coöperaties kunnen ze gezamenlijk investeren in technische ondersteuning, logistiek en gemeenschappelijke voorzieningen. Via de collectieve inspanningen worden zij betere boeren én hun onderhandelingspositie in de handelsketen verbetert. Essentieel, want krachtiger onderhandelen betekent veelal een betere prijs voor hun oogst én toegang tot de wereldmarkt. Uiteraard moeten ze aan de Fairtrade regels voldoen met betrekking tot duurzaamheid, mensenrechten en milieu, maar daar staat tegenover dat er ook regels zijn rondom het afrekenen met de boer. Fairtrade werkt met een minimumprijs, gebaseerd op de kosten van duurzame productie, wat dient als vangnet voor boeren(inkomens). Bovenop deze prijs is er een – niet-onderhandelbare – premie die aan de coöperatie wordt betaald, die ze in hun eigen projecten investeren. De betrokkenheid is erg groot omdat het immers hun eigen geld is.”
‘Op weg naar een beter bestaan voor boeren’
Hoe gaat Fairtrade nu te werk? Naast het oprichten van coöperaties zijn er meer stappen nodig. “Binnen de coöperaties bepalen de boeren zélf de agenda van hun eigen ontwikkeling. Een unieke aanpak die essentieel is om veranderingen écht te laten beklijven. De producentennetwerken in Afrika, Latijns-Amerika en Azië voeren daarnaast diverse ondersteunende programma’s uit, gericht op de basale vaardigheden die nodig zijn om een coöperatie goed te runnen. Daarnaast zijn er programma’s op onderwerpen als kinderarbeid en de positie van vrouwen. Een zeer urgent probleem voor boeren is de klimaatverandering. Ook daarvoor lopen er specifieke programma’s zodat boeren weerbaar(der) worden tegen de effecten van klimaatveranderingen.”
‘Financiële steun is hard nodig’
Zoals u eerder hebt kunnen lezen, investeren boeren zélf in hun toekomst vanuit de premie-inkomsten. Een sterke aanpak maar… het gaat te langzaam! “Dit soort programma’s kosten enorm veel geld. Daarom kan Fairtrade aanvullende middelen erg goed gebruiken om investeringen die boeren zelf doen te verdubbelen. De uitdaging is zo groot en uw hulp is niet alleen plezierig maar vooral heel erg noodzakelijk”, zegt d’Angremond. “Met uw hulp kunnen we onze ondersteuningsprogramma’s op grotere schaal uitvoeren. Dus vindt u het belangrijk om ook na uw leven een bijdrage te leveren aan een beetje eerlijkere wereld, neemt u ons dan op in uw testament. Doordat we de ANBI-status hebben en het CBF-keurmerk dragen, bent u ervan verzekerd dat uw nalatenschap op een professionele manier én onder degelijk toezicht wordt besteed. Zo zetten we samen telkens een stap richting een beter bestaan voor een groeiende groep boeren in ontwikkelingslanden.”
Fairtrade Nederland
Arthur van Schendelsstraat 550
3511 MH UTRECHT
T +31 31 30 233 70 70
W www.fairtradenederland.nl