Wij vinden vaak temperaturen onder 0 al koud. Toch kunnen we altijd een warm plekje vinden om op te warmen. Of dat nu in een supermarkt, een huis of een school is. Maar wat nu als je dat niet kan en het rond de -20 is? Wij vroegen het aan een ZOA medewerker die onder andere jarenlang in de Afghaanse winterkou heeft gewerkt.
Kan je eens iets vertellen over de winterkou in Afghanistan?
De temperaturen in Afghanistan lopen heel erg uiteen, dit heeft te maken met de berggebieden die het land rijk is. Hoe hoger je komt, hoe kouder het is. Temperaturen kunnen dalen tot -22. Zomers en winters zijn totaal anders. In de zomer valt er bijna geen neerslag en in de winter valt er veel sneeuw en regen. Dit is heel dubbel want mensen hebben deze neerslag echt nodig om te overleven. In veel gebieden in Afghanistan hebben mensen geen geïsoleerde huizen, je kan je voorstellen hoe koud het dan binnen is bij temperaturen van -20.
Naast de mensen die nog een huis hebben zijn er enorm veel ontheemden in Afghanistan. Dit aantal wordt ieder jaar groter. Deze mensen hebben huis en haard achtergelaten en moeten zien te overleven in tenten.
Wat ik nooit zal vergeten? Kleine kinderen met blote voeten in de kou en sneeuw. Simpelweg omdat ze niets hebben. Dat beeld is op mijn netvlies gegrift.
Hoe doen mensen dit? Overleven in zulke extreme omstandigheden?
Als mensen een huis hebben slapen ze met de hele familie rond een vuurtje in huis. Overdag wordt het vuur ook brandende gehouden en zitten mensen met zoveel mogelijk rondom een tafel die bedekt wordt met een kleed zodat je onderlijf, benen en voeten warm blijven. Echter, als mensen op de vlucht zijn hebben ze alles achtergelaten. Wat je vaak ziet is dat mensen elkaar opzoeken om warmte te krijgen en te geven. Daarbij zijn de enige hulpmiddelen waar ze gebruik van kunnen maken dekens. Zoveel mogelijk dekens.
Wat kan ZOA doen in een gebied als deze?
ZOA deelt winterkleding uit aan deze ontheemden maar ook dekens worden op grote schaal verspreid. Onder de ontheemden zijn een aantal gezinnen die familie in de buurt hebben. Zij hebben geluk en hebben een plek om hulp te ontvangen. Maar heel veel anderen hebben dit niet en zijn hulporganisaties hun enige redmiddel. In Afghanistan zijn er per jaar meer dan 250.000 ontheemden. Een enorm aantal waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken.
Wat zijn de grootste uitdagingen in het werk in Afghanistan?
Het is enorm moeilijk om mensen goed te kunnen helpen als er voortdurend dreiging is van geweld. De situatie is extreem onveilig en dat voelen zowel de ontheemden als de hulpverleners. Daarnaast blijft het een uitdaging om mensen echt verder te helpen. Het vinden van een baan is moeilijk dus is zelfredzaamheid lastig te realiseren. Toch wil ZOA omzien naar mensen die in nood verkeren en Afghanistan is een plek waar dat meer dan nodig is.
Wij kunnen het niet alleen. Help jij ook mee en breng jij een beetje warmte?