Platform over schenken, erven en nalaten
3 miljoen euro voor onderzoekstalenten

3 miljoen euro voor onderzoekstalenten

Vorige week ontvingen 10 getalenteerde wetenschappers een Dekkerbeurs, met een totale waarde van bijna 3 miljoen euro. De onderzoeken zijn heel gevarieerd. Zo werkt de ene onderzoeker aan een computerprogramma om een beroerte bij vrouwen te voorspellen. En een ander wil ontstekingscellen verjongen om zo infarcten te voorkomen.

Op 23 januari kregen 10 getalenteerde wetenschappers een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Het is de 32e keer dat deze zogenaamde persoonlijke onderzoeksbeurzen worden uitgereikt. In totaal ontvingen zij bijna € 3 miljoen voor hun onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Met de kennis uit de onderzoeken kunnen artsen hart- en vaatziekten in de toekomst eerder opsporen én beter behandelen.

Stimulans voor carrière onderzoekers
Eerdere Dekkerbeurzen hebben geleid tot mooie resultaten. Ze zijn goed voor de ontwikkeling van het onderzoeksveld en het medische vakgebied. Zo heeft 1 op de 3 onderzoekers met hun onderzoek bijgedragen aan betere medische richtlijnen, bijvoorbeeld voor de behandeling van hartfalen.

De Dekkerbeurzen zijn een goede stimulans voor de carrières van toponderzoekers. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen, is de meerderheid (85%) hoogleraar geworden.

Floris Italianer, directeur bij de Hartstichting:
“We hopen dat deze talenten zich ontwikkelen tot patiëntgerichte leiders en onderzoekers, die ons helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. We motiveren hen met hun onderzoek het verschil te maken in de spreekkamer of op de operatietafel van de hartchirurg.”

Strenge selectie
Voor de felbegeerde beurzen kwamen 72 aanvragen binnen. Bij de selectie van de beurzen wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. De onderzoekers werken allemaal aan een universitair medisch centrum of universiteit.

Tom Seijkens (Amsterdam UMC, locatie AMC):
“Met de Dekkerbeurs ga ik onderzoek doen naar de rol van ons afweersysteem bij slagaderverkalking. Op zich is die afweerreactie heel nuttig, maar hij kan ontsporen. Dan kan er een hart- of herseninfarct ontstaan. Ik zoek daarom naar een rem op onze afweer.”

Feestelijke uitreiking Dekkerbeurzen
De beurzen zijn uitgereikt tijdens een feestelijke middag. De talentvolle onderzoekers lichtten kort en krachtig hun onderzoek toe:

  • wat gaan ze doen met hun beurs?
  • wat willen ze dat hun onderzoek oplevert?
  • wat heeft de patiënt straks aan hun bevindingen?

Bekijk het overzicht met alle beurzen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details