Platform over schenken, erven en nalaten
Amivedi helpt mensen om hun huisdier terug te vinden

Amivedi helpt mensen om hun huisdier terug te vinden

Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren kunnen kosteloos geplaatst worden op de website www.amivedi.nl. De ruim 130 vrijwilligers zetten zich dagelijks geheel belangeloos in om huisdieren met hun eigenaren te verenigen. Afgelopen jaar zijn er meer dan 84.000 vermiste en gevonden huisdieren aangemeld, waarvan Amivedi ruim 70% van de vermissingen heeft kunnen oplossen. 

“Bijna alle meldingen worden mede dankzij onze vrijwilligers opgelost. Maar wij zijn echt dierenliefhebbers en vinden het heel verdrietig dat niet alle dieren veilig thuiskomen. Het is heel belangrijk dat huisdieren zijn gechipt, omdat de eigenaar dan makkelijk gevonden kan worden”, vertelt Yolande Schotel van Amivedi, “dus dat promoten we enorm en we zien ook dat het chippen van huisdieren toeneemt. Daarbij is het wel belangrijk dat ook de database met gegevens van de chip-registratie up-to-date is, dus controleer de registratie en geef wijzigingen door bij een verhuizing of nieuw telefoonnummer. “

Promoten van chippen én het uitlezen ervan

“Helaas komt het nog veel te vaak voor dat gevonden dieren niet gecontroleerd worden op een chip.” Yolande heeft het dan over levende dieren, die soms al een poosje over straat zwerven en geen verzorgde indruk meer maken, waardoor mensen wellicht denken dat het huisdier geen eigenaar heeft. “Maar het betreft hier ook overleden dieren”, vult ze aan. “We constateren dat de dieren lang niet altijd gecontroleerd worden op een chip en verdwijnen, terwijl hun eigenaren nog steeds zoekende zijn. Dat moet anders”, vindt Yolande.

Speciaal meldpunt

“Daarom zijn we naast onze reguliere dienstverlening bezig met het opzetten van een speciaal meldpunt voor overleden dieren en hopen zo ook meer medewerking te krijgen van instanties die te maken hebben met het ruimen van overleden dieren, zoals o.a. Rijkswaterstaat, gemeentes en waterschappen.” Yolande vertelt dat er bij verschillende gemeentes een chiplezer aanwezig is en de procedures keurig worden nageleefd. Ook wordt er regelmatig een dierenambulance of dierenarts ingeschakeld met een chiplezer. “Maar dit gebeurt nog relatief veel te weinig, vandaar de aandacht voor het meldpunt.” Yolande vult aan dat het in alle gevallen belangrijk is dat bekend is wanneer en waar het dier gevonden is, hoe het er uitziet, eventueel aangevuld met een foto van het dier. “Dat helpt enorm bij het oplossen van alle openstaande zaken. Het is bovendien belangrijk dat het snel gemeld wordt bij Amivedi, zodat het dier nog opgehaald kan worden door de eigenaar en deze waardig afscheid van zijn dier kan nemen.”

Doneren of nalaten

“Een huisdier is echt onderdeel van het gezin of heeft een hechte band met zijn baasje. Het is vreselijk als een dier zomaar verdwijnt. Eigenaren blijven zoeken en hoop houden en wij kunnen daarin écht iets betekenen. Maar dat kunnen we niet alleen”, vervolgt Yolande. “Om zoveel mogelijk meldingen opgelost te krijgen, hebben we een goed werkende website nodig die constant up-to-date is. Ook zijn we druk bezig om het nieuwe meldpunt onder de aandacht te brengen. Daar hebben we financiële steun bij nodig in de vorm van donaties, schenkingen en nalatenschappen. Overweegt u ons te steunen middels een donatie, of om ons op te nemen in uw testament? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies (penningmeester@amivedi.com). Uiteraard zijn we u zeer erkentelijk voor uw bijdrage.” 

Elke euro wordt goed besteed

Amivedi is door de belastingdienst aangemerkt als ANBI. Dit betekent dat giften vrijgesteld zijn van belasting, bijvoorbeeld voor nalatenschappen. “Iedereen bij Amivedi is vrijwilliger, van de mensen op het meldpunt tot aan het bestuur. Er zijn dus geen hoge salarissen en iedereen werkt vanuit huis. Onze betrokken vrijwilligers bieden onze service toegankelijk en kosteloos aan. Dat willen we zo houden, want niemand wil er alleen voor staan als je huisdier vermist blijkt te zijn. Dat kan alleen dankzij mensen met hart voor de dieren die Amivedi steunen als donateur of met een nalatenschap.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details