Platform over schenken, erven en nalaten
Burgerinitiatief voor intrekking van cultureel erfgoed-status stierenvechten

Burgerinitiatief voor intrekking van cultureel erfgoed-status stierenvechten

Begin januari hebben verschillende organisaties en andere maatschappelijke vertegenwoordigers een burgerinitiatief geregistreerd bij het Congres van Afgevaardigden in Spanje. Het doel is het intrekken van de wet die het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaart. Door deze wet kan het stierenvechten in Spanje niet verboden worden.

Spaanse deelstaten en gemeenten zijn door de status als cultureel erfgoed niet in staat om zelf de inperking van het stierenvechten te reguleren. De huidige wetgeving maakt het onmogelijk om wettelijke stappen te nemen richting een verbod op het stierenvechten. In Catalonië en op de Balearen zijn pogingen ondernomen om het stierenvechten in te perken. In beide gevallen is CAS betrokken geweest bij het proces. In Catalonië ging het om een volledig verbod op het stierenvechten; op de Balearen om een gedeeltelijke inperking, waarbij het verwonden en doden van stieren niet mogelijk zou zijn – de zogenaamde stierengevechten zonder bloed. De bestaande wetgeving kon de inperking van het stierenvechten in beide regio’s niet mogelijk maken.

Subsidies

Daarnaast zorgt de huidige wetgeving ervoor dat er meer geld richting de stierenvechtsector gaat in de vorm van subsidies. Bovendien stuurt de wet aan op het promoten van het stierenvechten onder jongeren.

500.000 handtekeningen

Het burgerinitiatief is geregistreerd. Na goedkeuring door het Congresbureau start een traject waarbij binnen negen maanden 500.000 handtekeningen verzameld moeten worden. Hierna wordt het burgerinitiatief behandeld door het Congres. Alleen mensen met de Spaanse nationaliteit mogen een handtekening op papier zetten om het burgerinitiatief te steunen.

Interesse vanuit samenleving

Het is alweer ruim 10 jaar geleden sinds het stierenvechten in 2013 tot cultureel erfgoed werd verklaard. Ondanks deze wettelijke bescherming is het jaarlijkse aantal stierengevechten gestaag afgenomen. Volgens data afkomstig van het Spaanse ministerie van Cultuur is het aantal stierengevechten gehalveerd in het laatste decennium (van 2.684 in 2009 naar 1.425 in 2019). Hetzelfde ministerie onderzocht hoeveel mensen naar het stierenvechten en stierenfeesten gaan: in 2018-2019 was dit maar 8 procent van de Spaanse bevolking.

Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Een studie van Fundación BBVA in 2022 wees uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is.

Stierenvechtvrij

De cultureel erfgoed-status kon een wettelijk verbod op stierengevechten in Catalonië niet voorkomen. Alhoewel ze wettelijk toegestaan zijn, is er geen enkele interesse vanuit de samenleving om ze te organiseren. Catalonië is daarom al 10 jaar stierenvechtvrij. Maite van Gerwen, directeur van CAS:

“Als de status als cultureel erfgoed verdwijnt staat het alle deelstaten vrij het stierenvechten wettelijk te verbieden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details