Platform over schenken, erven en nalaten
Gezondheid

Een dag om wereldwijde solidariteit & hoop voor de toekomst te vieren

WorldMSday

19 mei 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Over MS Werelddag

Wereld MS-dag wordt officieel gemarkeerd op 30 mei. Het brengt de wereldwijde MS-gemeenschap samen om verhalen te delen, het bewustzijn te vergroten en campagne te voeren voor iedereen die is getroffen door multiple sclerose (MS). Wereld MS Day-activiteiten vinden plaats in de maand mei en begin juni. De campagne biedt flexibiliteit voor individuen en organisaties om verschillende doelen te bereiken.

De MS Connections-campagne

Het thema van Wereld MS Dag 2020-2022 is ‘verbindingen’. De MS Connections-campagne heeft alles te maken met het opbouwen van gemeenschapsverbinding, zelfverbinding en verbindingen met kwaliteitszorg.

De tagline van de campagne is ‘I Connect, We Connect’ en de hashtag van de campagne is # MSConnections.MS Connections daagt sociale barrières uit waardoor mensen met MS zich eenzaam en sociaal geïsoleerd voelen. Het is een kans om te pleiten voor betere diensten, ondersteunende netwerken te vieren en voor zelfzorg te pleiten.

Campagnehoeken

MS Connections is een flexibel, breed thema. Of je nu een individu bent of een organisatie, je kunt ervoor kiezen om je te concentreren op verschillende invalshoeken bij het vieren van Wereld MS-dag, waaronder:

 • Uitdagende sociale barrières en stigma’s waardoor mensen met MS zich eenzaam en geïsoleerd kunnen voelen
 • Het opbouwen van gemeenschappen die mensen met MS ondersteunen en koesteren
 • Zelfzorg en gezond leven met MS bevorderen
 • Lobbyen bij besluitvormers voor betere dienstverlening en effectieve behandeling van mensen met MS
 • Mensen met MS verbinden met MS-onderzoek.

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een van de meest voorkomende ziekten van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Tegenwoordig hebben 2,8 miljoen mensen over de hele wereld MS.

MS is een inflammatoire demyeliniserende aandoening. Het wordt veroorzaakt door schade aan myeline – een vetachtig materiaal dat zenuwen isoleert. Bij MS beïnvloedt het verlies van myeline de manier waarop zenuwen elektrische impulsen van en naar de hersenen geleiden. Symptomen kunnen zijn: wazig zien, zwakke ledematen, tintelingen, onvastheid, geheugenproblemen en vermoeidheid.

De meeste mensen met MS worden gediagnosticeerd tussen de 20 en 40 jaar. MS komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er is geen medicijn dat MS kan genezen, maar er zijn behandelingen beschikbaar die het beloop van de ziekte kunnen veranderen.

Neem voor meer informatie over MS contact op met een MS-organisatie bij u in de buurt of bezoek de MSIF-website .

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details