Platform over schenken, erven en nalaten
Het verhaal van Mats en zijn gezin..

Het verhaal van Mats en zijn gezin..

Vol trots laat Mats zijn Dapperdagboek zien, een boek dat hij van het ziekenhuis kreeg en waarin zijn ouders konden schrijven wat er allemaal gebeurde terwijl hij ziek was, maar ook waarin Mats stickers kon verzamelen. Stickers die hij kreeg bij elke ingreep, zoals wanneer hij een CT scan of een neussonde had gehad. Het meest trots is hij op de sticker van de fysiotherapeut, daar heeft hij namelijk veel tijd mee doorgebracht.

Begin december 2016 werd Mats ziek. Wat begon met waterpokken, ging over in heel veel hoofdpijn en spugen. Op een gegeven moment was hij zo ziek dat hij niet meer kon staan of zitten en steeds door zijn benen zakte. In het ziekenhuis werd er meteen gedacht aan een hersenvliesontsteking. Na uitgebreid onderzoek en een ruggenprik bleek het helaas nog ernstiger te zijn: hij had een zeer ernstige varicella encephalitis, oftewel een uitgebreide hersen ontsteking. Hiervoor is hij maar liefst drie weken opgenomen in het ziekenhuis om behandeld te worden met medicatie. Precies tijdens Kerst, oud en nieuw en de verjaardag van zijn zus Isa.

Kliederen
Toen hij klaar was met de medicijnen en de ontsteking was verholpen, kon hij nog steeds niet goed zitten of staan. Ook zijn coördinatie was erg slecht geworden. Hiervoor moest hij veel oefenen met de fysiotherapeut en is hij uiteindelijk naar een revalidatiecentrum gegaan. Waar zijn ouders in het ziekenhuis altijd bij hem mochten zijn, mochten ze in het revalidatiecentrum alleen aan het einde van de dag langskomen, zodat hij overdag goed kon oefenen. Gelukkig mocht hij snel weer naar huis en kon hij lekker thuis oefenen met fysiotherapeut Yvonne! “Ik mocht met scheerschuim op de spiegel kliederen” vertelt Mats lachend. Dit was niet alleen leuk om te doen, zijn handen werden hier ook nog eens losser door en zijn coördinatie beter.

Mats mocht uiteindelijk pas na de voorjaarsvakantie van 2017 met halve dagen naar school en na de mei vakantie pas weer volledig. Hoewel hij wel naar school ging was Mats nog vaak erg moe en had hij last van kriebels: oftewel een teveel aan prikkels. Hierdoor heeft hij heel veel van groep 2 gemist. Gelukkig gaat het nu met Mats weer goed en heeft de Moppendokter – zijn kinderarts die altijd moppen vertelde en wilde horen – hem afgelopen september verteld dat hij niet meer hoeft terug te komen!

Hectisch
Dat Mats ziek was, had niet alleen impact op hemzelf, ook voor zijn ouders Ivo en Catharina en zus Isa was het een chaotische en spannende periode. In de periode dat Mats zo ziek was, heeft het gezin ook veel langs elkaar heen geleefd. In het ziekenhuis, revalidatiecentrum, thuis of bij opa en oma, ze waren vaak uit elkaar. “Het was een hectische tijd, maar alles gaat op dat moment op de automatische piloot. Pas achteraf heb je het besef hoe erg het eigenlijk was” aldus Catharina, de moeder van Mats. Afgelopen zomer zijn ze weer na lange tijd met zijn allen op vakantie geweest. “Het was echt genieten om weer met zijn vieren even helemaal weg te zijn en een realisatiemomentje hoeveel geluk dat we hebben gehad.”

In de periode dat Mats aan het opknappen was, werden ze met het hele gezin uitgenodigd voor hun Opkikkerdag. Op 22 april 2017 was het dan zover, hún dag! Isa vond de helikopter het meest spannend en ook Mats vond dit eerst een beetje eng, maar toen ze eenmaal in de lucht waren, vonden ze het geweldig! Maar het állerleukst vond Mats toch wel dat hij in een Ferrari met open dak mee mocht rijden. Voor Ivo en Catharina was het mooiste dat het een dag van ontspanning, samenzijn en geen zorgen was. “De helikoptervlucht vond ik natuurlijk stiekem ook leuk, maar vooral die lach op het gezicht van onze kinderen maakte deze dag!”, vertelt Ivo.

Tijdens deze heftige periode was de familie ook nog eens bezig met het verbouwen van hun nieuwe huis. Toen Mats weer naar huis mocht, hebben ze dan ook alles op alles gezet om het nieuwe huis snel af te krijgen. Begin april konden ze uiteindelijk verhuizen en kort daarna kregen ze hun Opkikkerdag. “De Opkikkerdag voelde, na een periode van veel inspanning, nóg meer ontspannen en als een goede afsluiting van deze periode” aldus Catharina.

Na hun Opkikkerdag is Mats ook ambassadeur geworden, waar hij zich vanaf het begin af aan met volle enthousiasme voor in zet. Afgelopen Ambassadeursdagen mocht hij dan ook vol trots zijn lintje in ontvangst nemen! Het gezin verzamelt al vanaf het begin mobieltjes en cartridges, zo staat er bij de buurtsuper en op het werk van Ivo een inzamelbak. Daarnaast probeert hij ook acties te verzinnen die passen bij wat hij leuk vindt. Mats houdt enorm van sporten, vooral hardlopen, zwemmen en voetballen zijn favoriet. Wanneer hij zin heeft, houdt hij ook al zijn eigen mini-triatlon rondom het huis. Met fietsen, berg op en af rennen en zwemmen in de tuin. Gelukkig kan hij dit nu weer, maar toen hij ziek werd, heeft hij dat heel lang niet gekund. Dat vond hij dan ook het aller vervelendste aan het ziek zijn. Maar nu hij het wel weer kan, vind hij het extra leuk!

Actie inspiratie
Dit heeft hij gebruikt als inspiratie om afgelopen mei een kinderversie van de al bestaande Cheltenhamrun te organiseren in Stampersgat. Deze is normaal alleen voor volwassenen, maar Mats vond dat er ook een voor kinderen moest komen om geld in te zamelen voor Stichting Opkikker. Zo gezegd, zo gedaan. Niet alleen rende Mats mee, ook werd ervoor gezorgd dat de pers niet ontbrak en kwam hij de opbrengst van €847,32 persoonlijk naar Almere brengen. Een rondleiding en limonade konden nu natuurlijk niet ontbreken en voor dit speciale moment mocht Mats zelfs samen met directeur Ruud op de tafel staan! Maar Mats is nog lang niet klaar. Hij wilt graag alle speldjes verzamelen, dus gaat rustig door met het organiseren van acties!

Hoewel er een kans bestaat dat Mats op latere leeftijd nog leerproblemen of problemen met zijn motoriek en concentratie ontwikkelt, is hij nu weer zijn vrolijke, sportieve zelf. En: hij is begonnen in groep 3 en dat gaat hartstikke goed!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details