Platform over schenken, erven en nalaten
Mogelijk alzheimermedicijn uit China

Mogelijk alzheimermedicijn uit China

Het Chinese ‘Green Valley’ maakte op 2 november bekend dat de Chinese overheid het middel ‘GV-971’ gaat toelaten als medicijn in de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Dit gebeurt naar aanleiding van een groot onderzoek naar het medicijn in China. Bij meer dan 800 deelnemers, was er na 4 weken een bescheiden effect dat gedurende het onderzoek van ruim een half jaar aanbleef. Het zal echter lang duren voordat een medicijn als dit op de Europese markt komt. Er moet namelijk eerst nog een studie in Europa en de Verenigde Staten worden uitgevoerd, om de resultaten te bevestigen. Dit onderzoek staat gepland om te beginnen in het eerste kwartaal van 2020.

Het medicijn met de naam GV-971 (Oligomannaat), is een stof die werd ontdekt in zeewier, maar chemisch is nagemaakt. Volgens Green Valley zal de Chinese overheid het middel onder voorwaarden toelaten op de markt, waarbij extra wordt gelet op de veiligheid voor de gebruikers. De werking van het medicijn op het lichaam is ook nog niet helemaal bekend. Het lijkt erop dat het middel een gunstige werking heeft op de bacteriën in de darmen. Hierdoor worden ontstekingsreacties verminderd en dat zou ook een gunstige uitwerking hebben op schadelijke ontstekingsreacties in het brein. Die ontstekingsreacties worden vaak waargenomen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Effect op mensen met Alzheimer

Het effect van het middel was bescheiden. Er werd tijdens het onderzoek van 9 maanden na 4 weken effect gezien op ‘cognitie’. Een verzameling van taken zoals geheugen, oriëntatie en taal.  Helaas liet het middel geen effect zien op het vermogen om dagelijkse handelingen uit te voeren (zoals wassen, aankleden en het bedienen van apparaten). Dit wordt door artsen gezien als een belangrijke maat voor de zelfredzaamheid van mensen met dementie.

Om meer te weten te komen over dit nieuwe medicijn, vroegen we Prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam om een reactie. Scheltens: “Het effect van het middel was bescheiden, maar meer dan gebruikelijk bij de huidige medicatie en met minder bijwerkingen. Ook was het onderzoek naar dagelijkse handelingen niet zo robuust, dus een mogelijk effect is niet aangetoond noch uitgesloten. Hoe dan ook is er meer onderzoek nodig. De Chinese bevolking verschilt namelijk van de Europese en Amerikaanse bevolking en dat kan invloed hebben op de werking van het medicijn. Als het werkt zou het een alternatief kunnen zijn voor bestaande medicijnen, met hopelijk minder bijwerkingen. Het nieuwe medicijn kan niet worden gecombineerd met de bestaande alzheimermedicatie.”

Nog lang niet beschikbaar

In China is nu één grote studie uitgevoerd. Europese en Amerikaanse medicijnautoriteiten eisen echter minimaal twee succesvolle onderzoeken, om een resultaat veroorzaakt door toeval uit te sluiten. Dit zijn gewoonlijk onderzoeken met duizenden deelnemers verdeeld over verschillende landen. Dit enkele Chinese onderzoek, zal daarom herhaald moeten worden. Zodat de autoriteiten goed zicht krijgen op de studie, de effecten van het medicijn en de mogelijke bijwerkingen. Het opzetten en uitvoeren van dergelijke studies neemt over het algemeen zeker 3 tot 5 jaar in beslag.  Scheltens: “Dit nieuwe onderzoek zal ook in Nederland worden uitgevoerd, onder andere in het Brain Research Center in Amsterdam, Den Bosch en Zwolle.”

Buik-brein

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de zogenaamde buik-brein as. Het verband tussen de gezondheid van de darmen en de gezondheid van het brein. Twee van dergelijke onderzoeken worden mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland steunt onderzoek naar alzheimer en andere vormen van dementie in de volle breedte. Van onderzoek naar oorzaken en behandelingen tot onderzoek naar betere diagnostiek, preventie en betere zorg.

Onderzoek blijft hard nodig

Verder onderzoek blijft hard nodig. Helpt u mee? Elke bijdrage helpt!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details