Platform over schenken, erven en nalaten
Nationale Broer en Zus Dag

Nationale Broer en Zus Dag

Op woensdag 30 september is het Nationale Broer en Zus Dag. Een dag om bij stil te staan. Want opgroeien met een broer of zus verrijkt je leven. Je leert van elkaar, kan soms lekker ruziën en hebt een maatje om mee te praten. Maar samen opgroeien is helaas geen vanzelfsprekendheid.

Bij (tijdelijke) uithuisplaatsing worden kinderen uit één gezin regelmatig uit elkaar gehaald en apart opgevangen. Ook in Nederland is dit het geval. Op deze dag vragen wij aandacht voor het belang van broers en zussen om samen op te groeien.

“Samen opgroeien met je broer of zus is helaas geen vanzelfsprekendheid. Uit een rapport van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat naar schatting in vijftig procent van de gevallen broers en zussen niet samen geplaatst worden”, aldus directeur Arian Buurman. “Terwijl broers en zussen doorgaans veel steun aan elkaar kunnen hebben en samenplaatsing ervoor zorgt dat de familieband zoveel mogelijk intact blijft. Het samen plaatsen van broers en zussen is als zodanig ook niet opgenomen in de Nederlandse wet. SOS Kinderdorpen voert, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, samen met Defence for Children lobby om het recht van samenplaatsing wettelijk verankerd te krijgen. Want broers en zussen hebben het recht op een gezamenlijke kindertijd.”

Onderzoek vertraagd

Al in juni van 2019 nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan over het samen plaatsen van broers en zussen na een uithuisplaatsing. Kamerleden vroegen minister Hugo de Jonge van VWS te onderzoeken hoe het uitgangspunt ‘samen plaatsen, tenzij’ beter geborgd kan worden, mogelijk door dit in de wet vast te leggen. De minister zegde toe te laten onderzoeken om hoeveel kinderen het precies gaat en hoe het kan dat broers en zussen in de praktijk vaak niet samen worden opgevangen, zelfs als dat wel in hun belang is. Dit onderzoek is ruim een jaar later nog niet gestart. Het belang van het onderzoek is echter onverminderd groot. Het is dan ook belangrijk dat het snel van start gaat.

Online actie op 30 september: Zet je broer of zus in het zonnetje

Om aandacht te vragen voor het belang van broertjes en zusjes om samen op te groeien, starten wij, samen met influencers en ambassadeurs een online actie. Op Nationale Broer en Zus Dag is de oproep aan elke Nederlander met een broer of zus om hem of haar online, op wat voor manier dan ook, in het zonnetje te zetten. Zet jouw broer(s) en/of zus(sen) online in het zonnetje op wat voor manier dan ook en voeg de hashtags: #nationalebroerenzusdag en #nochildalone toe aan de posts. Zo vragen wij ook bewustzijn voor broertjes en zusjes die na uithuisplaatsing niet samen opgevangen worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details