Platform over schenken, erven en nalaten
Nierpatiënten zijn volhouders, ze moeten wel

Nierpatiënten zijn volhouders, ze moeten wel

Help mee en geef tijdens de Nierstichting collecteweek

Ruim 60.000 collectevrijwilligers collecteren van 15 t/m 21 september tijdens de collecteweek van de Nierstichting. In het hele land gaan die week collectanten op pad om geld in te zamelen voor het welzijn van nierpatiënten. En dat is hard nodig, want leven met een nierziekte beperkt je enorm. Daarom gaat de Nierstichting door totdat elke nierpatiënt weer de vrijheid heeft om gewoon te kunnen leven.

Weinig mensen weten hoe het is om een nierziekte te hebben en hoe dat je leven beperkt. Als er iets kenmerkend is aan nierpatiënten, is het dat ze volhouders zijn. Ze móeten dat wel zijn. Jarenlang dialyseren. En leven met de angst dat een donornier te laat komt. En als toch op tijd een donornier beschikbaar komt, dan bestaat de kans dat het lichaam de donornier afstoot. En als dat gebeurt, begint alles weer opnieuw.

Patrick (38), vader van twee zoontjes, is sinds zijn zeventiende nierpatiënt. Hij dialyseert nu drie keer per week vier uur per dag in het ziekenhuis. Maar Patrick geeft niet op. Hij houdt vol. Voor zijn vrouw en zijn twee jongens, waarmee hij zo graag oud wil worden.

“Dialyseren houdt nierpatiënten in leven, maar is loodzwaar,” zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. “Nierpatiënten zoals Patrick zijn echte volhouders. Urenlang, meerdere dagen per week zit een patiënt vast aan een groot dialyse apparaat in het ziekenhuis. Altijd leven met de angst dat het mis kan gaan. Maar niet opgeven, volhouden. Daarom strijden ook wij door totdat nierpatiënten weer de vrijheid hebben om gewoon te kunnen leven.”

Helpt u mee nierpatiënten hun vrijheid terug te geven?

Dat kan alleen dankzij de inzet van alle collectanten. Én met steun van donateurs. Help ook mee en geef nierpatiënten weer de vrijheid om gewoon te kunnen leven. Geef tijdens de Nierstichting collecteweek aan de collectant of doneer direct op nierstichting.nl/collecte-2019.

In cijfers

Bijna 17.000 mensen in Nederland hebben nierfalen, waardoor ze een nierfunctie vervangende behandeling (hebben) ontvangen zoals dialyse of een transplantatie. In Nederland moeten 6.500 mensen dialyseren om in leven te blijven. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. 1,7 miljoen mensen in Nederland heeft chronische nierschade, daarvan lopen 220.000 een hoog tot zeer hoog risico op nierfalen en overlijden door hart- en vaatziekten. Zij krijgen mogelijk te maken met dialyse of transplantatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details