Platform over schenken, erven en nalaten
Nieuws

Nieuw schildpaddenverblijf voor Stichting Schildpaddenopvang Nederland

img-20171215-171036.4d3f17

2 april 2019 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Door een herpesuitbraak bij Stichting Schildpaddenopvang Nederland moesten de besmette landschildpadden een gescheiden verblijf krijgen om zo besmetting  te voorkomen. De opvang deed hiervoor een aanvraag voor hulp bij Stichting DierenLot.

Bij een van de landschildpadden werd herpes ontdekt. Zijn dood was een raadsel en de opvang wilde graag weten waarom het dier was overleden. Herpes is een ziekte die bij veel schildpadden voorkomt. In de natuur zijn veel schildpadden besmet met herpes. Kwekers halen vaak illegaal dieren uit het wild en op deze wijze is herpes ook binnen particuliere houders ontstaan. Herpestesten zijn duur en daarom worden deze vaak niet gedaan. Het gevolg is dat herpes nu als een olievlek uitbreidt onder houders van schildpadden.

Toen de opvang de overige landschildpadden liet testen, bleken 10 van de 34 dieren besmet. De dierenarts stelde voor om de 10 schildpadden te euthanaseren om besmettingsgevaar te voorkomen. Maar de dieren hebben een speciale plek in het hart van de opvang en daarom zocht de stichting voor een andere oplossing. Schildpadden die herpes hebben, hoeven zolang hun weerstand goed blijft hier niet onder te lijden.

De oplossing is een apart verblijf waarbij de besmette schildpadden gescheiden worden van hun soortgenoten zodat zij deze niet kunnen besmetten. Dankzij onze financiële hulp heeft de opvang een groot deel van de kosten kunnen betalen. De grootste kostenpost was het herpeslaboratoriumonderzoek, maar ook de medicatie en het aanpassen van een nieuw verblijf hebben zij zo kunnen realiseren.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details