Platform over schenken, erven en nalaten
Spaanse ministerraad keurt voorstel dierenwelzijnswet goed
Galgo © CAS

Spaanse ministerraad keurt voorstel dierenwelzijnswet goed

De Spaanse ministerraad heeft het voorstel voor de nieuwe nationale dierenwelzijnswet goedgekeurd. Een belangrijke stap, aangezien Spanje nog geen nationale wet kent die het welzijn van dieren reguleert. Iedere deelstaat heeft zijn eigen dierenwelzijnswet, waardoor er geen eenheid bestaat over de behandeling van dieren én de straffen op dierenmishandeling.

Vanuit CAS International zijn we zeer tevreden met deze belangrijke stap. Ilone Belarra, minister van Sociale Rechten en Agenda 2030, is ervan overtuigd dat de nieuwe wet een einde zal maken aan de straffeloosheid: bij de meeste gevallen van dierenmishandeling in Spanje blijft een straf uit. Het parlement moet wel eerst het vooruitstrevende wetsvoorstel behandelen.

De nieuwe dierenwelzijnswet heeft drie belangrijke pijlers: ten eerste maakt het een einde aan het in de steek laten van huisdieren in Spanje. Jaarlijks worden er zo’n 300.000 dieren gedumpt. Ten tweede worden er geen dieren meer geëuthanaseerd in opvangcentra en dodingsstations, behalve bij gezondheidsredenen. In dat geval moet een dierenarts de euthanasie goedkeuren. Ten derde eist het de verplichte identificatie van huisdieren en fokkers, om de traceerbaarheid van dieren te vergemakkelijken. Alleen geautoriseerde fokkers mogen nog honden en katten fokken.

Jachthonden

Voor de jachthonden heeft dit enorme consequenties. Jagers mogen niet langer hun jachthonden zelf fokken, waardoor het niet meer mogelijk zal zijn om dieren met uitsluitend bepaalde eigenschappen groot te brengen. Dat een deel van de gefokte honden niet voldoet aan de wensen van jagers, is één van de redenen van het dumpen van honden in het Zuid-Europese land.

Daarnaast zijn jagers verplicht om hun honden voortaan te steriliseren behalve wanneer ze in een woning leven. Is dat niet het geval, dan moeten de reuen en teven in aparte ruimtes gehouden worden. Ook zullen alle jachthonden gelinkt zijn aan de jachtlicentie van de jager en bovendien geregistreerd staan in een nationaal register.

Hanengevechten

De wet verbiedt de hanengevechten en het duivenschieten. Op dergelijke praktijken zal een boete gelden van tot 200.000 euro. Ook zal het gewervelde dieren beschermen, zoals zwijnen en vossen. Spanje kent verschillende gevallen van ernstige dierenmishandeling met wilde dieren, zoals een geval waarbij een jager een zwijn opzettelijk verdronk. Dit leidde tot een golf van verontwaardiging in het land. Verder betekent het wetsvoorstel een einde van circussen met wilde dieren. En dierentuinen en dolfinaria krijgen een nieuwe vorm: opvancentra voor het uitsluitend beschermen van bedreigde diersoorten.

Stierengevechten

Helaas biedt het wetsvoorstel geen bescherming voor dieren in de stierenvechtsector. Het stierenvechten ligt nog erg gevoelig in Spanje, en de kans is groot dat de wet anders weggestemd wordt. Daarnaast zijn er andere strategische routes vereist om het stierenvechten te stoppen, aangezien het cultureel erfgoed van Spanje is. De wet sluit ook dieren uit die voor proeven in laboratoria of in de intensieve veehouderij gebruikt worden.

Houd onze website in de gaten voor nieuws over de nieuwe dierenwelzijnswet. De verwachting is dat het parlement het wetsvoorstel binnenkort zal behandelen. CAS International zal, samen met AnimaNaturalis – vanuit onze campagne om jachthonden te beschermen – politieke druk uitoefenen voor een positief resultaat. Ook zullen we in september twee protesten houden in Madrid en Barcelona om te voorkomen dat jachthonden buiten de nieuwe wet zullen vallen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details