Platform over schenken, erven en nalaten
Start collecteweek Anjeractie op 19 mei | Collecte voor cultuur en natuur in de buurt

Start collecteweek Anjeractie op 19 mei | Collecte voor cultuur en natuur in de buurt

Op zondag 19 mei gaat de jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de 74e keer van start. Duizenden vrijwilligers collecteren door het hele land en in bijna alle gemeenten voor cultuur en natuur in de buurt. Zoals Frieda die al 25 jaar bij marchingband Damiate saxofoon speelt: “De band is eigenlijk een soort extra familie. Of je je nou rot voelt of wat dan ook, je kan altijd je emotie kwijt in het toeteren. Daarom vind ik het zo belangrijk dat het blijft bestaan.”

Samen in actie

Tijdens de jaarlijkse Anjeractie collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds die dit jaar van 19 t/m 25 mei plaatsvindt, zetten duizenden collectanten zich on- en offline in voor cultuur en natuur in Nederland. Samen komen ze in actie om hun clubkas aan te vullen voor nieuwe instrumenten, kostuums, verf of oefenruimte. Donateurs begrijpen het belang van de plaatselijke cultuurclubs maar al te goed: “Zingen is als yoga voor het hoofd.” En: “Ik geef aan de Anjeractie omdat ik het belangrijk vind dat kinderen in aanraking komen met muziek(instrumenten) en ervaren hoe fijn het is om samen muziek te maken.”

Waarom cultuur in de buurt zo belangrijk is

Samen nachtvlinders tellen met de natuurclub, portretschilderen bij de zondagsschilders, een voorstelling maken in de plaatselijke toneelclub of muziek maken bij een marchingband zoals Frieda. Samen cultuur maken verbindt, opent deuren en smeedt banden. Frieda: “Ik was zeven jaar toen ik erbij kwam en ik kon nog geen instrument spelen, dus ik mocht met de pompons voorop lopen. Ik wilde bij de band omdat mijn broer en zus erbij zaten. Mijn eerste optreden met de saxofoon was met de avondvierdaagse. Inmiddels loop ik achteraan met twee andere blazers. Mijn broer en zus zijn gestopt. De band is eigenlijk een soort extra familie. Wat ik zo tof vind, is of je je nou rot voelt of wat dan ook, je kan altijd je emotie kwijt in het toeteren, daarom vind ik het ook zo belangrijk dat het blijft bestaan.”

Anjeractie… sinds 1946 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds zamelt al sinds 1946 jaarlijks actief geld in met de Anjeractie. Zo’n 25.000 collectanten gaan tegenwoordig op pad om geld op te halen voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds jaarlijks ruim 3500 projecten ondersteunen. Daarbij zijn ook vele regionale en lokale initiatieven. Zo ondersteunt het Cultuurfonds onder andere de aanschaf van kleding en instrumenten voor de muziekverenigingen, kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen, restauratie van monumenten of het opzetten van educatieprojecten.

Helft van de opbrengst voor de clubkas

De helft van de opbrengst van de Anjeractie is voor de clubkas van de collecterende verenigingen. De andere helft wordt door het Cultuurfonds besteed aan cultuur- en natuurprojecten binnen de provincie. Naast de huis-aan-huis collecte kan er t/m 31 mei ook online worden gegeven aan de verenigingen, via www.anjeractie.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details