Platform over schenken, erven en nalaten
Stop hittestress!

Stop hittestress!

Twee weken lang roepen we, samen met Eyes on Animals, Minister Schouten van Landbouw op een einde te maken aan dierenleed op warme dagen tijdens veetransport. We dragen drie punten aan om wettelijk vast te leggen.

Lange adem

We strijden al jaren voor betere bescherming van dieren op transport tijdens warme dagen. Mede hierdoor is er gelukkig steeds meer aandacht voor het probleem en heeft de veehouderijsector protocollen aangescherpt en de minister vervoer vanaf 35 graden verboden. Het is alleen niet toereikend. Dat maken indringende beelden van Eyes on Animals keer op keer duidelijk. Vandaar dat we erop blijven hameren zaken wettelijk vast te leggen zodat beter kan worden gehandhaafd. “De aarde warmt op en de kans op hittegolven neemt toe. Hier moeten we ons op voorbereiden. Het moet zowel voor mensen áls dieren goed worden geregeld. De veehouderijsector en de NVWA doen hun best, maar de vrijblijvende protocollen voor veetransport bij extreme weersomstandigheden bieden te weinig bescherming”, concludeert Bert van den Berg van de Dierenbescherming.

Minister geen voorstander van aangenomen moties

De twee moties die voor het zomerreces door de Tweede Kamer zijn aangenomen, kunnen ervoor zorgen dat veetransport boven de 30 graden niet meer mogelijk is en dat dieren niet langer dan 15 minuten in stilstaande trucks buiten het slachthuis in de hitte hoeven te wachten. Stappen die de hitte voor de dieren een stuk draaglijker maken. Helaas ontraadde minister Schouten vóór de stemming in de Kamer de moties. Nadat ze toch zijn aangenomen heeft de minister formeel nog niet laten weten of en hoe zij ze gaat uitvoeren. “Het zou zeer teleurstellend zijn als dit niet gebeurt”, zegt van den Berg. “Keer op keer blijkt dat vrijblijvende protocollen onvoldoende werken. Nu heeft de minister de kans om het wettelijk goed te regelen. Daarom onze dringende oproep aan haar, via billboards en schermen rondom de Tweede Kamer, om een einde te maken aan hittestress!”

Ook wijst de minister naar de evaluatie van de Europese diertransportverordening en de daarop volgende herziening van die regels. Maar onduidelijk is wat de inhoud daarvan wordt en wanneer die herziening ingaat. Van den Berg: “De dieren hebben geen tijd om hierop te wachten, en dat hoeft ook niet. Lidstaten kunnen zelf strengere normen hanteren, de minister kan hiervoor zorgen, regel het dan ook direct.

Billboards en schermen rondom Tweede Kamer

De Dierenbescherming en Eyes on Animals zijn teleurgesteld en dringen bij de minister aan om de punten uit de aangenomen moties om te zetten in wetgeving (o.a. met het rapport ‘Op de bress tegen hittestress – Update 2021‘). Met de posters en filmpjes, die vanaf 13 september twee weken lang worden getoond, in het hart van de politiek, willen ze hun boodschap kracht bijzetten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details