Platform over schenken, erven en nalaten
Burgerinitiatief tegen cultureel erfgoed-status stierenvechten gelanceerd in Valencia
CAS bij presentatie burgerinitiatief in Valencia | Foto: AnimaNaturalis

Burgerinitiatief tegen cultureel erfgoed-status stierenvechten gelanceerd in Valencia

In februari gaf het Spaanse Congres groen licht voor de start van het verzamelen van handtekeningen voor het burgerinitiatief dat als doel heeft het intrekken van de wet die het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaart. En dat betekent dat het proces van het verzamelen van handtekeningen is gestart! In maart werd het burgerinitiatief officieel gepresenteerd in Madrid, Barcelona en Valencia. En de komende weken zal het ook in andere Spaanse steden gelanceerd worden.

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief moeten de komende negen maanden 500.000 handtekeningen verzamelen zodat het congres het burgerinitiatief in behandeling kan nemen. Een verbod op het stierenvechten in Spanje is nu niet mogelijk door de cultureel erfgoed-status. Hierdoor zijn Spaanse deelstaten en gemeenten niet in staat om zelf de inperking van het stierenvechten te reguleren. Maar het burgerinitiatief kan daar verandering in brengen. Bij de intrekking van de cultureel erfgoed-status wordt krijgen de deelstaten en gemeenten de vrijheid om de wrede stierengevechten te weren.

Presentatie burgerinitiatief in Valencia

Onze directeur Maite van Gerwen was namens CAS aanwezig bij de presentatie van het burgerinitiatief in de stad Valencia. Tijdens de presentatie werd het burgerinitiatief toegelicht. Zowel de inhoud en het doel van het initiatief werden besproken, maar ook de werkwijze voor het verzamelen van handtekeningen. Dit moet namelijk allemaal op papier gebeuren en er zijn speciaal geregistreerde personen nodig die als een soort notaris toezien op het registreren van de handtekeningen. Alleen mensen met de Spaanse nationaliteit mogen tekenen en de personen die handtekeningen verzamelen moeten daarom ook de identiteitsbewijzen controleren en zorgen dat alle gegevens kloppen. Maite van Gerwen:

“De energie van de aanwezigen om hiermee aan de slag te gaan was goed voelbaar. Het is geweldig om te zien dat alle aanwezigen zo gemotiveerd zijn om zich in te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat de benodigde handtekeningen er ook echt komen.”

Sterke daling in interesse

Het is alweer meer dan 10 jaar geleden sinds de Spaanse regering in 2013 het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaarde. Ondanks deze wettelijke bescherming is het jaarlijkse aantal stierengevechten gestaag afgenomen. Volgens data afkomstig van het Spaanse ministerie van Cultuur is het aantal stierengevechten gehalveerd in het laatste decennium (van 2.684 in 2009 naar 1.425 in 2019). Hetzelfde ministerie onderzocht hoeveel mensen naar het stierenvechten en stierenfeesten gaan: in 2018-2019 was dit maar 8 procent van de Spaanse bevolking.

Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Daarnaast wees een studie van Fundación BBVA in 2022 uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details