Platform over schenken, erven en nalaten
Nicolette van Dam geeft leukste kinderrechtenles ooit in Haagse Vredespaleis

Nicolette van Dam geeft leukste kinderrechtenles ooit in Haagse Vredespaleis

Verrassend veel vingers gingen omhoog toen UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam vroeg of de kinderen weten welke rechten ze hebben. De 150 kinderen in het Haagse Vredespaleis kregen les over kinderrechten van Nicolette vanwege het 30-jarig bestaan van de rechten van het kind, vandaag op 20 november. Aansluitend trad het koor van Kinderen voor Kinderen voor ze op met het liedje ‘Kinderogen’, over gelijkheid en gezien worden.

Afgewisseld met filmpjes en gesprekken met de kinderen liep Nicolette de rechten uit het verdrag vlot langs. Kinderen moesten gaan staan als ze het eens waren met de vraag of je broer of zus zonder toestemming op je telefoon mag kijken (ieder kind heeft recht op privacy), of het recht om elke dag friet te eten (het recht op gezonde voeding).

Daarna kwam de hele zaal in beweging tijdens het optreden van Kinderen voor Kinderen met het toepasselijke refrein ‘pizza en patat!’ van het lied ‘Reis mee’. Met klappen, stampen en draaien op de plek. Daarna was er taart, en limonade, en een grote groepsfoto op het bordes.

De kinderrechtenles in het Haagse Vredespaleis maakt deel uit van de Grootste Kinderrechtenles Ooit, waar kinderen in meer dan veertig landen aan meededen. Van Togo tot Curaçao, van China tot de Verenigde Staten. De kinderen werden welkom geheten door waarnemend burgemeester Johan Remkes en door Nicole Engering van het Vredespaleis. ‘Heel mooi om samen te vieren dat het Kinderrechtenverdrag dertig jaar bestaat. Dat doen we in Den Haag, want als er één plek is waar we deze bijzondere verjaardag moeten vieren, dan wel in de internationale stad van vrede en recht!’, aldus Remkes.

Het Vredespaleis was voor de gelegenheid in blauw licht gezet, net als talloze markante gebouwen over de hele wereld, waaronder de piramides van Egypte, het Empire State Building in Amerika en Petra in Jordanië.

‘Heel bijzonder dat miljoenen kinderen in de wereld vandaag les krijgen in kinderrechten, dat is belangrijk voor hun ontwikkeling’, zei Nicolette na afloop. ‘Veel van de kinderen in het Vredespaleis wisten gelukkig al best veel af van kinderrechten, maar ik heb hen ook veel geleerd. Ik ben supertrots op ze! Het leuke is, dat door mee te doen met alle quizjes uit de les, de kinderen ook gebruik hebben gemaakt van het recht om hun mening te geven. En dat is ook een belangrijk kinderrecht!’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details