Platform over schenken, erven en nalaten
NIEUWS VAN WAR CHILD

NIEUWS VAN WAR CHILD

Op dit moment krijgen wij veel vragen over de afschuwelijke situatie van kinderen in Gaza. Ook wij maken ons ernstig zorgen. Want bruut oorlogsgeweld kan catastrofaal zijn voor het welzijn of de ontwikkeling van kinderen. Dat zien we bij kinderen die opgroeien in oorlog, wereldwijd.

Hoe uiten kinderen in oorlog zich?

Als de stress ernstig is en lang duurt, kan een kind posttraumatisch stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien. Over de hele wereld – van Gaza, tot Oekraïne en Zuid-Soedan – zien wij eenzelfde soort gedrag bij kinderen die opgroeien met oorlog en geweld:

•  Veel kinderen ‘herbeleven’ traumatische ervaringen en gaan gedachten en gevoelens uit de weg die deze ervaringen oproepen.

•  Kinderen ontwikkelen negatieve gedachten en hun gevoelens zijn vaak afgestompt. Hierdoor zijn kinderen minder verbonden met zichzelf en hun omgeving.

•  Ook komen lichamelijke klachten veel voor. Denk aan kinderen die gaan overgeven, hoofdpijn hebben en (weer opnieuw) in bed plassen.

•  Vaak zien we dat kinderen hyperactief worden. Dit uit zich in bijvoorbeeld slaap- en concentratieproblemen of woede-uitbarstingen.

Wat kan War Child doen om kinderen te helpen?

In noodsituaties bieden wij psychosociale eerste hulp. We leren kinderen weer op zichzelf en hun omgeving te vertrouwen en versterken hun sociale vaardigheden. Door mee te doen aan creatieve en sportieve activiteiten kunnen kinderen hun nare ervaringen een plek geven. Ze zijn veerkrachtig en sterk, maar hebben een veilige plek nodig. Zowel fysiek als emotioneel.

We weten dat, met de juiste steun, de meeste kinderen hun tegenslagen kunnen overwinnen. Ook zorgen we voor de schil om kinderen heen en werken met ouders, leraren en hun leefomgeving.

We staan klaar om, zodra we kunnen, hulp te bieden aan de kinderen in Gaza. Zoals we direct na de aardbeving ook kinderen in Syrië hebben ondersteund. En kinderen in oorlog wereldwijd kunnen blijven leren met ons digitale onderwijsprogramma. We laten ze niet in de steek.

Dit doen we niet alleen. We zijn heel dankbaar voor de steun van onze Friends en alle mooie samenwerkingen die we aangaan.

Samen halen we de oorlog uit een kind!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details